L 47 Forslag til lov om ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed og lov om en brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere.

(Ændring af kiropraktorers forbeholdte virksomhedsområde m.v.).

Af: Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V)
Udvalg: Sundheds- og Ældreudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 27-10-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 18-11-2016
Betænkning afgivet 06-12-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 13-12-2016
3. behandlet, vedtaget 16-12-2016
Ministerområde:
Sundheds- og Ældreministeriet
Resumé:
Lovforslaget indebærer en ændring af kiropraktorers forbeholdte virksomhedsområde, så manipulation af kroppens perifere led, ledmobilisering af ryggen og kroppens perifere led og bløddelsbehandling ikke længere er forbeholdt autoriserede sundhedspersoner eller andre. Desuden indebærer lovforslaget, at fysioterapeuter, registrerede alternative behandlere og autoriserede sundhedspersoner, der tillige opfylder de krav, der stilles for at blive registreret alternativ behandler, gives adgang til at foretage manipulation af rygsøjlen. Registrerede alternative behandlere, der ønsker at foretage manipulation af rygsøjlen, skal have en obligatorisk ansvarsforsikring til dækning af skader påført ved behandlingen.

Lovforslaget er en udmøntning af en politisk aftale fra den 20. juni 2016 mellem regeringen (Venstre), Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at fremsætte et lovforslag, som ændrer kiropraktorernes forbeholdte virksomhedsområde, hvad angår kiropraktisk behandling.

Loven skal træde i kraft den 1. juli 2017.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 76 (DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 27 (S), hverken for eller imod stemte 0.