L 12 Forslag til lov om ændring af lov om dansk indfødsret.

(Krav om forældremyndighedsindehavers samtykke og vandel, når børn som bipersoner erhverver dansk indfødsret m.v.).

Af: Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Indfødsretsudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 06-10-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 12-10-2016
Betænkning afgivet 24-11-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-12-2016
3. behandlet, vedtaget 06-12-2016
Ministerområde:
Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet
Resumé:
Med lovforslaget bliver den praksis, der hidtil har været gældende i forhold til samtykke fra forældremyndighedsindehaver til et barns erhvervelse af indfødsret som biperson og i forhold til vandelskravet for børn, der erhverver dansk indfødsret som bipersoner, indsat direkte i indfødsretsloven.

Med lovforslaget indsættes der således en bestemmelse i loven om, at når der er fælles forældremyndighed, skal den ene forældremyndighedsindehaver give samtykke til, at fællesbarnet erhverver dansk indfødsret som biperson sammen med den anden forældremyndighedsindehaver.

Herudover indsættes der med lovforslaget en bestemmelse, der præciserer, at børn, der undtages fra en forældres naturalisation, ikke erhverver dansk indfødsret. Heri ligger, at et barn, der som følge af begået kriminalitet ikke opfylder vandelskravet, ikke kan erhverve dansk indfødsret som biperson, og det vil fremgå direkte af lovforslaget om indfødsrets meddelelse, at barnet ikke er omfattet.

Loven træder i kraft den 1. januar 2017.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 86 (S, DF, V, LA og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 23 (EL, ALT, RV og SF).