L 118 Forslag til lov om Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Danmarks Frie Forskningsfond.

Af: Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V)
Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Samling: 2016-17
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-01-2017
1. behandlet / henvist til udvalg 02-02-2017
Betænkning afgivet 21-03-2017
2. behandlet/direkte til 3. behandling 18-04-2017
3. behandlet, vedtaget 20-04-2017
Ministerområde:
Uddannelses- og Forskningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget skal etablere en ny, samlet regulering af Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og Det Frie Forskningsråd, som man foreslår bliver navngivet Danmarks Frie Forskningsfond.

Lovforslaget vil bl.a. videreføre de gældende rammer for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd, som fortsat bl.a. skal have til formål at fremme udviklingen af dansk forskning, teknologiudvikling og innovation.

Størstedelen af de eksisterende rammer for Det Frie Forskningsråd videreføres også. Det indebærer bl.a., at Danmarks Frie Forskningsfond skal have til hovedformål at styrke kvaliteten af dansk forskning ved at give tilskud til konkrete forskningsaktiviteter baseret på forskernes egne initiativer og rådgive uddannelses- og forskningsministeren, Folketinget og de øvrige ministre.

Lovforslaget bygger på en aftale af 13. oktober 2016 om rammerne for Danmarks Frie Forskningsfond mellem den daværende regering (Venstre), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2017.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 111 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF og KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.