L 8 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, lov om kommunale og regionale valg og lov om økonomisk støtte til politiske partier m.v.

(Anmeldelse af kandidatlister, afskaffelse af pligt til opstilling til kommunale og regionale valg, åbningstid på valgdagen, frister for brevstemmeafgivning m.v.).

Af: Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V)
Udvalg: Social- og Indenrigsudvalget
Samling: 2015-16
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-10-2015
1. behandlet / henvist til udvalg 23-10-2015
Betænkning afgivet 10-12-2015
2. behandlet/direkte til 3. behandling 15-12-2015
3. behandlet, vedtaget 17-12-2015
Ministerområde:
Social- og Indenrigsministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter en politisk aftale indgået mellem Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om at gennemføre en række ændringer af valglovgivningen, som er fundet hensigtsmæssige. Der er tale om ændringer, som for det første skal varetage hensynet til vælgere og stillere i forbindelse med forberedelse og afholdelse af valghandlingen, og som for det andet skal lette de administrative byrder for både kommunerne, og hvad angår kandidatlister i forbindelse med valg. Endelig gennemføres yderligere moderniseringer af valget.

Loven træder i kraft den 1. april 2016.

Lovforslaget er en genfremsættelse af L 146 (folketingsåret 2014-15, 1. samling) om
ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, lov om kommunale og regionale valg og lov om økonomisk støtte til politiske partier m.v. (Anmeldelse af kandidatlister, afskaffelse af pligt til opstilling til kommunale og regionale valg, åbningstid på valgdagen, frister for brevstemmeafgivning m.v.), som bortfaldt på grund af udskrivelse af folketingsvalget den 27. maj 2015.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 109 (S, DF, V, EL, LA, ALT, RV, SF, KF), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 1 (IA).