L 188 Forslag til lov om integrationsgrunduddannelse

(igu).

Af: Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V)
Udvalg: Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget
Samling: 2015-16
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 04-05-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 10-05-2016
Betænkning afgivet 27-05-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 31-05-2016
3. behandlet, vedtaget 03-06-2016
Ministerområde:
Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter den del af trepartsaftalen om arbejdsmarkedsintegration mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter af 17. marts 2016, der angår oprettelse af en ny integrationsgrunduddannelse (igu).

Med den foreslåede integrationsgrunddannelse får flygtninge og familiesammenførte adgang til både praktisk oplæring på en virksomhed (som aflønnes med elevløn) og til offentligt betalt skoleundervisning med faglig opkvalificering og danskuddannelse og bliver samtidig selvforsørgende i et ustøttet ansættelsesforhold. I forhold til integrationslovens eksisterende virksomhedsrettede redskaber (løntilskud og virksomhedspraktik) udgør integrationsgrunduddannelsen en væsentlig mindre bureaukratisk ordning for både virksomhed, udlænding og kommune, idet virksomhed og udlænding selv aftaler ansættelsesforholdet uden kommunens mellemkomst. Virksomheder, der etablerer og gennemfører integrationsgrunddannelser, bliver tilgodeset med en bonus. Integrationsuddannelsen indføres som en 3-årig forsøgsordning.

Aftalen med arbejdsmarkedets parter, som lovforslaget udmønter, forudsætter igangsættelse af integrationsgrunddannelsen pr. 1. juli 2016.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 62 (S, V, ALT, RV, KF, Holger K. Nielsen (SF) og Trine Torp (SF)), imod stemte 42 (DF, EL, LA, Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Jacob Mark (SF)), hverken for eller imod stemte 0. Ved en fejl stemte Holger K. Nielsen (SF) og Trine Torp (SF) for.