Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 12. maj 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 802 (MOF alm. Del) stillet den 18. april
2016 af formand René Christensen (DF) på udvalgets vegne.
Spørgsmål nr. 802
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18. april 2016 fra Gråsten Fjerkræ A/S om
stalddørspakken, MOF alm. Del – bilag 409”
Svar
Der er ved udarbejdelsen af modellen for øget salg ved stalddør lagt vægt på, at denne type af
fødevareproduktion skal ske således, at produkterne ikke udgør en uacceptabel risiko for forbrugerne.
Med det foreliggende forslag mener jeg, det er lykkedes.
Kravene er stillet med baggrund i de risikovurderinger, som DTU har udarbejdet. Jeg har ingen grund
til at betvivle DTU´s faglige ekspertise og den risikovurdering, som de har udarbejdet på baggrund af
tilgængelige data.
I EU reglerne er der lagt op til, at medlemsstaterne selv skal fastlægge regler for stalddørssalg.
I Danmark har vi ikke tidligere udnyttet mulighederne i lovgivningen fuldt ud. Med de nye regler gives
flere muligheder for salg af produkter ved stalddør, men de tilladte mængder er fortsat meget
begrænsede. Ser vi på vores nabolande, så tillader flere af dem salg af større mængder.
Det er ikke til at forudsige, i hvilket omfang primærproducenter af slagtekyllinger og konsumæg vil
udnytte de nye muligheder for stalddørssalg, men da det vil kræve, at de registreres til den påtænkte
aktivitet og opfylder kravene, må det forventes, at der vil ske en gradvis stigning i det samlede salg.
Der vil blive foretaget fødevarekontrol hos stalddørssælgere efter de generelle kontrolprincipper. Det
betyder, at kontrollen vil vurdere i den konkrete situation, om det observerede giver anledning til
yderligere kontrol, f.eks. prøveudtagning for salmonella og campylobacter. Endvidere er der planlagt
en kontrolkampagne hos stalddørssælgere, når reglerne er trådt i kraft. Kampagnen vil bestå dels af en
informationsdel om de nye regler, dels en efterfølgende kontrol hos stalddørssælgere.
Da der er tale om nye regler, og der har været udtrykt bekymringer for fødevaresikkerheden fra dele af
branchen, vil udviklingen blive fulgt tæt.
Gråsten Fjerkræ A/S fremsætter i deres henvendelse en række betragtninger, som kommenteres
nedenfor.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk