B 20 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af forretningsordenen for Folketinget.

(Forholdsmæssig fordeling af formandsposter i de stående udvalg m.v.).
Udvalg: Udvalget for Forretningsordenen
Samling: 2014-15 (1. samling)
Status: Vedtaget

Om beslutningsforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-11-2014
1. behandlet/henvist til udvalg 20-11-2014
Betænkning afgivet 26-11-2014
2. behandlet/vedtaget 02-12-2014
Ministerområde:
Folketinget
Resumé:
Folketingsbeslutningen indebærer en ændring af forretningsordenen, således at fordelingen af formandsposter i de stående udvalg afspejler folketingsgruppernes (valggruppernes) størrelse. Dog kan grupperne aftale, at visse formandsposter ikke skal være omfattet af den forholdsmæssige fordeling.

Fordelingen sker efter d’Hondts metode, der i forvejen anvendes i Folketinget ved fordelingen af udvalgspladser, og som er beskrevet i forretningsordenens § 36. De ved beregningen fremkomne delingstal vil afgøre, i hvilken rækkefølge valggrupperne vælger, hvilke udvalg de ønsker at besætte formandsposten i.

Af bemærkninger til forslaget fremgår det, at der er enighed mellem forslagsstillerne (alle folketinggrupperne) om også at lade øvrige udvalg, delegationer m.v. indgå i den forholdsmæssige fordeling, dog således at visse udvalg, delegationer m.v. kan undtages fra at indgå i de forholdsmæssige fordeling.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 111 (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF, UFG), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.