Først vil jeg sige tak for svaret og tillykke med den nye ministerpost.
Det er jo noget af omgang i forhold til den tidligere post.
Der sker en del skift rundtomkring, og det bliver spændende at følge, hvad den nye minister kan gøre på det her område.
Jeg vil godt følge op og sige, at i forhold til det med, at kommunerne ansætter kriminelle som såkaldte rollemodeller over for de unge, er der jo så det nye i sagen, at vi har noget evidens, tror jeg man med et fint ord siger om tingene, nemlig i den rapport, der hedder »Gadeplansmedarbejdere i gråzonen«.
Det, man har gjort, er jo sådan set, at man er gået ud til kommunerne og har spurgt dem, hvad erfaringerne med at ansætte tidligere kriminelle som gadeplansmedarbejdere egentlig er.
Og hvis man kigger i rapporten, er det jo sådan, at ni tiendedele af kommunerne netop har sådan nogle opsøgende medarbejdere, der arbejder med kriminalitetstruede unge, og en fjerdedel har i øjeblikket ansat nogle, der har en kriminel fortid.
Der er det så, at kommunerne bliver spurgt, hvad erfaringerne er.
Erfaringerne er faktisk gennemgående dårlige med hensyn til det her, dels fordi nogle simpelt hen lærer de unge kriminalitet, dels fordi de så selv kommer til at deltage i kriminalitet igen, efter at det egentlig var ovre, da de blev rollemodeller.
Så problemet er ret stort i kommunerne.
Og det, som kommunerne efterlyser, er jo, at der kommer nogle retningslinjer ovenfra, og det vil jo så sige fra regeringen, for, hvordan de skal gøre det her – hvis de skal gøre det.
I Dansk Folkeparti er vi helt afklarede.
Vi mener ikke, at man med en kriminel fortid kan bidrage til, at unge bliver håndværkere eller gode bidragydere til vores samfund, altså unge, der har været ude i kriminalitet.
Vi synes, man skal vælge nogle med den rigtige uddannelse og de rigtige kompetencer, og derfor vil jeg spørge ministeren om to ting:
Vil man indføre et krav om, at der indhentes straffeattester, hvis man skal ansætte sådanne unge, og vil man sikre, at der skal være en relevant uddannelse bag?