Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
L 121 Bilag 4
Offentligt
1347149_0001.png
1347149_0002.png
Ændringsforslag stillet af klima-, energi- og bygningsministeren (Rasmus Helveg Petersen)
ÆndringsforslagtilForslag til lov om ændring af lov om fremme af besparelser i energifor-bruget, lov om varmeforsyning, lov om kommunal fjernkøling og forskel-lige andre love(Implementering af EU’s energieffektivitetsdirektiv m.v.)
Til § 41)Nr. 7affattes således:»I§ 3indsættes efter »fjernkølingsvirksomhed«: »efter § 2«, efter »fjernkøling« indsættes: », jf.dog stk. 2«, og somstk. 2indsættes:»Stk. 2.Hvis en kommune udøver fjernkølingsvirksomhed som nævnt i § 2, stk. 1, nr. 3, i lov omvarmeforsyning, skal dette ske på kommercielle vilkår. Tilsvarende gælder for en kommunes ud-øvelse af netvirksomhed til udnyttelse af køling fra fjernkølingsvirksomhed som nævnt i § 2, stk. 1,nr. 3, i lov om varmeforsyning.«.«[Ved anvendelse af en varmepumpe til kombineret produktion af varme og køling skal der fortsatikke ske selskabsmæssig adskillelse, hvis udnyttelse af køling fra varmepumpen kræver etableringaf fjernkølingsnet]
BemærkningerTil nr. 1Efter gældende ret skal varme og køling holdes selskabsmæssigt adskilt fra hinanden. Det følger generelt af varmefor-syningslovens prisregulering, og for kommunale virksomheder er dette udtrykkeligt reguleret i § 3 i lov om kommunalfjernkøling. En selskabsmæssig adskillelse er administrativt og økonomisk bebyrdende.Der er synergigevinster ved at producere varme og køling på samme fysiske anlæg. For at fremme udnyttelse af dissesynergier, er der i lovforslaget lagt op til, at der fremover ikke skal ske en selskabsmæssig adskillelse af varme og kø-ling, hvis de to ydelser produceres på en varmepumpe til kombineret produktion af varme og køling. Til dette formålforeslås det i lovforslagets § 4, nr. 7, at indsætte et stk. 2 i § 3 i lov om kommunal fjernkøling, som undtager varme-pumper til kombineret produktion af varme og køling fra kravet om selskabsmæssig adskillelse. Den foreslåede undta-gelse gælder efter ordlyden kun varmepumpen. Hvis der etableres en fjernkølingsledning til udnyttelse af køling fravarmepumpen, skal denne ledning således alligevel holdes selskabsmæssigt adskilt. Det har ikke været hensigten.
Formålet med ændringsforslaget er at sikre, at der fortsat ikke skal ske en selskabsmæssig adskillelse af virksomhedensvarme- og kølingsaktiviteter, hvis der etableres fjernkølingsnet til udnyttelse af køling fra varmepumpen. Idéen medfjernkøling er netop, at der leveres køling til flere bygninger via et ledningsnet. Derfor skal det også i dette tilfælde væremuligt at udøve varme- og kølingsaktiviteterne i ét selskab.Det vil i disse varme-/køleselskaber fortsat være krævet, at der sker en regnskabsmæssig adskillelse af varme og køling,og et fjernkølingsnet betragtes som en særomkostning til kølingsdelen.