Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
1367814_0001.png
1367814_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
12. maj 2014
Beskæftigelsesudvalgethar i brev af 11. april 2014 stillet følgende spørgsmålnr.324 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønskefraAnni Matthiesen(Venstre).
J.nr. 2014-0024799

Spørgsmål nr.324:

”Hvordan er reglerne for modtagelse af ressourceforløbsydelse i forbindelsemed et ressourceforløb, når man har tegnet en privat forsikring for tab af ar-bejdsevne inden 2013 og bliver sygemeldt efter 2013? Er det korrekt, at for-sikringsselskaber forudsætter, at man får en offentlig ydelse i forbindelsemed modtagelsen af ressourceforløbsydelsen?”

Endeligt svar:

Indledningsvist bemærkes, at jeg ikke har kendskab til de nærmere rammerfor udbetalinger fra private forsikringer vedr. tab af arbejdsevne, herunderhvorvidt forsikringsselskaberne forudsætter udbetaling af en offentlig ydel-se, før der kan udbetales en ydelse.Reglerne om ressourceforløbsydelse svarer stort set til kontanthjælpsregler-ne, men i modsætning til kontanthjælp ydes ressourceforløbsydelse udenhensyn til personens egen formue og en eventuel ægtefælles eller samleven-des indtægts- og formueforhold, jf. § 68, stk. 1, i lov om aktiv socialpolitik.Derfor skal der ved ressourceforløbsydelse kun tages hensyn til personensegne indtægter. Udgangspunktet efter § 68 a, stk. 1, i lov om aktiv socialpo-litik er, at egne indtægter trækkes fra i ressourceforløbsydelsen.Det følger dog af § 68 a, stk. 5, i lov om aktiv socialpolitik, at der ikke skalske fradrag i ressourceforløbsydelsen,hvis der er tale om en løbende udbeta-ling af erstatning for tab af erhvervsevne, der udbetales som følge af person-skade efter følgende love:1) lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser,2) lov om erstatningsansvar eller3) lov om arbejdsskadesikring,Derimod vil løbende indtægter, som ikke er undtaget fra fradrag, jf. lov omaktiv socialpolitik eller regler fastsat i medfør heraf, medføre fradrag i res-sourceforløbsydelsen. Således vil en privattegnet forsikring for erstatning
for tab af erhvervsevne, som følge af personskade, som udbetales løbende,betragtes som en indtægt, der medfører fradrag i ressourceforløbsydelsen.Enkeltstående udbetalinger fra et forsikringsselskab vil ikke medføre fra-drag i ressourceforløbsydelsen, da det betragtes som formue. Formue med-fører - i modsætning til kontanthjælp - ikke fradrag i ressourceforløbsydel-sen.Det er kommunen, der i det konkrete tilfælde træffer afgørelsen om, hvor-vidt udbetalingen af f.eks. en erstatning for tab af erhvervsevne fra en pri-vattegnet forsikring skal anses som indtægt eller formue, og dermed, om derskal ske fradrag for udbetalingen i ressourceforløbsydelsen. Man kan påkla-ge kommunens afgørelser om fradrag i ressourceforløbsydelsen til Ankesty-relsen.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2