Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
L 96
Offentligt
1202227_0001.png
1202227_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Ministeriet for Børn ogUndervisningMinisterenFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547www.uvm.dk
08-01-2013I forbindelse med behandlingen af (L 96) Forslag til Lov om ændring aflov om folkeskolen (Bemyndigelse til at fastsætte regler om minimums-størrelsen for interne skoler i dagbehandlingstilbud og anbringelsesstederm.v.) har udvalget i brev af 21. december 2012 stillet mig følgendespørgsmål:Spørgsmål 4:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 19. december 2012 fraProjektskibsrederiet Vendia vedr. L 96 (minimumsstørrelser af interneskoler i dagbehandlingstilbud m.m.), jf. L 96 - bilag 5.”Svar:Som det fremgår af de almindelige bemærkninger til lovforslaget, blevder i november 2011 nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der blandtandet fik til opgave at iværksætte en undersøgelse af kvaliteten af under-visningen i de interne skoler på anbringelsessteder.Det er arbejdsgruppens vurdering, at der er behov for at sikre, at elever-ne får tilbudt den fulde fagrække, at minimumstimetallene bliver over-holdt, og at der kun gives fritagelser for fag, når betingelserne herfor eropfyldt.Det er på den baggrund, at det foreslås i lovforslaget, at børne- og un-dervisningsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om minimums-størrelsen for interne skoler i dagbehandlingstilbud og på anbringelses-steder.Bemyndigelsen vil blive anvendt til at fastsætte regler om, at en internskole skal være normeret til mindst 10 elever ved skoleårets begyndelse,før at den interne skole kan oprettes i det pågældende dagbehandlingstil-bud eller anbringelsessted.
2Ved fastsættelse af en minimumsstørrelse på 10 elever vil der kunne til-vejebringes et undervisnings- og læringsmiljø, der både kan tilgodeseelevernes faglige og sociale kompetencer, herunder at eleverne kan tilby-des den fulde fagrække.Som en overgangsordning for skoleåret 2013/14 vil blive fastsat, at in-terne skoler skal være normeret til mindst 6 elever. Der vil desuden forskoleåret 2013/14 blive fastsat en særlig overgangsordning for børn medasperger m.v., der har behov for et lille undervisningsmiljø.På grundlag af henvendelsen fra Projektskibsrederiet Vendia er jeg dogindstillet på, at der i sådanne tilfælde gives mulighed for at fravige mini-mumsstørrelsen for interne skoler på skibe.Det er dog en forudsætning, at eleverne får tilbudt den fulde fagrække, atminimumstimetallene bliver overholdt, og at der kun gives fritagelser forfag, når betingelserne herfor er opfyldt.Det vil desuden blive fastsat, at det er kommunalbestyrelsen i den kom-mune, hvor skibet er hjemmehørende, der skal tage stilling til, om betin-gelserne for en dispensation fra minimumsstørrelsen er til stede. Det vilogså være den kommunalbestyrelse, der skal føre tilsyn med undervis-ningen på skibet.
Med venlig hilsen
Christine Antorini