L 97 Forslag til lov om ændring af lov om kemikalier og lov om afgift af bekæmpelsesmidler.

(Ændringer som følge af biocidforordningen, digital kommunikation, indhentelse af oplysninger om andre varer og oprettelse af registre over stoffer, blandinger og andre varer).

Af: Miljøminister Ida Auken (SF)
Udvalg: Miljøudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-11-2012
1. behandlet / henvist til udvalg 29-01-2013
Betænkning afgivet 21-02-2013
2. behandlet/direkte til 3. behandling 28-02-2013
3. behandlet, vedtaget 12-03-2013
Ministerområde:
Miljøministeriet
Resumé:
Loven omhandler primært reglerne for nanomaterialer og biocidmidler. Nanomaterialer er i de senere år introduceret i en række produkter, og det er et område med stort vækstpotentiale. Nanomaterialernes særlige egenskaber gør, at de kan hjælpe til at spare både energi og ressourcer, men samtidig kan de have særlige sundhedsmæssige og miljømæssige egenskaber. Formålet med loven er at give miljøministeren bemyndigelse til i lov om kemikalier at fastsætte regler om oprettelse af en database over produkter, der indeholder nanomaterialer, og indberetningspligt til databasen.

Samtidig tilpasses de danske regler om biocidmidler til EU's forordning om biocidmidler. Forordningen fastsætter krav for godkendelse af produkter m.m. Ændringen betyder, at produkter, der indeholder stoffer med særlig farlige egenskaber, ikke vil kunne godkendes. Endvidere udvides reguleringen til at omfatte behandlede artikler og et markedsføringsforbud mod artikler, som er behandlet med et biocidmiddel, der ikke er godkendt i EU. Den eksisterende nationale godkendelsesordning tilpasses forordningens regler, bl.a. om databeskyttelse.

Endelig indfører loven en generel bemyndigelse til at anvende digital kommunikation på lovens område, i første omgang vedrørende databasen over nanoprodukter og ansøgninger om godkendelse af biocidmidler.
Afstemning:
Vedtaget 59 stemmer for forslaget (S, RV, SF, EL) 53 stemmer imod forslaget (V, DF, LA, KF) 0 stemmer hverken for eller imod forslaget