Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 77 Bilag 7
Offentligt
1193557_0001.png
1193557_0002.png
1193557_0003.png
1193557_0004.png
Til lovforslag nr.L 77
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Beskæftigelsesudvalget den 05. december 2012
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden(Ændring af udvidelse af fondens formål m.v.)[af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen)]1. ÆndringsforslagBeskæftigelsesministeren har stillet 1 ændringsforslag tillovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 16. november 2012 og vartil 1. behandling den 27. november 2012. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Beskæftigelses-udvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og beskæftigelsesministeren sendte den 9.oktober 2012 dette udkast til udvalget, jf. alm. del - bilag 6.Den 16. november 2012 sendte beskæftigelsesministeren deindkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra Lolle & Nielsen og Marte MeoForeningen i Danmark.Beskæftigelsesministeren har over for udvalget kommen-teret de skriftlige henvendelser til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 2 spørgsmål til beskæftigelsesmini-steren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger [og politiske bemærkninger][Etflertali udvalget (S, RV, SF og EL) indstiller lovfor-slaget tilvedtagelseuændret. ][Etmindretali udvalget (V, DF, LA og KF) indstillerlovforslaget tilforkastelseved 3. behandling. ]Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfbeskæftigelsesministeren,tiltrådt af <>:Til § 11)Efternr. 22indsættes som nyt nummer:»Nyt kapitel01.Efter § 24 indsættes som nyt kapitel:»§ 24 a.Direktøren for Fonden for Forebyggelse og Fast-holdelse kan indhente oplysninger til brug for administratio-nen af denne lov fra lønmodtagere og arbejdsgivere og dis-
DokumentIdJournalnummer
2
ses organisationer, andre offentlige myndigheder, arbejds-løshedskasser, Lønmodtagernes Garantifond og Arbejds-markedets Tillægspension,– om, konkret angivne personers ansættelse hos en ar-bejdsgiver,– om, hos hvilke arbejdsgivere en konkret angivet personhar været ansat,– om, i hvilke perioder en konkret angivet person har holdtferie,– om, hvornår en konkret angivet person er ophørt hos enarbejdsgiver,– om, i hvilken periode og i hvilket omfang en konkret an-givet person har været beskæftiget,– om, hvilken løn der er udbetalt til en konkret angivetperson,– om, hvilke offentlige ydelser der er udbetalt til en kon-kret angivet person,– om meddelelser af betydning for udbetaling og kontrolmed udbetalinger fra fonden,Stk. 2.Direktøren for Fonden for Forebyggelse og Fast-holdelse kan til brug for administrationen af denne lov fåterminaladgang til oplysninger i Indkomstregisteret, jf. § 7 ilov om et indkomstregister, og til oplysninger i Det FællesDatagrundlag, jf. lov om ansvaret for og styringen af den ak-tive beskæftigelsesindsats.Stk. 3.Stk. 2 omfatter alle oplysninger om indkomst, løn-og ansættelsesperiode og -betingelser og ferie m.v. til brugfor udbetalings- og kontrolopgaver, herunder oplysningerom identiteten af henholdsvis arbejdsgiver og lønmodtager.Der kan ske samkøring og sammenstilling af oplysninger forat kontrollere, at udbetalinger fra fonden sker i henhold tilloven og regler, der er udstedt i medfør af loven.Stk. 4.Beskæftigelsesministeren fastsætter, i det omfangdet er påkrævet, regler om indhentning af oplysninger efterdenne bestemmelse.««[Hjemmel til at indhente oplysninger fra Indkomstregisteretog Det Fælles Datagrundlag]BemærkningerTil nr. 1Fonden har ikke tidligere haft lovhjemmel til at indhentede i bestemmelsen anførte oplysninger.Til stk. 1Det foreslås, at der gives direktøren for Fonden for Fore-byggelse og Fastholdelse Adgangen vil fx kunne sikre, atordningen vedrørende tilskud til virksomheder, der tilbyderborgere job på nedsat tid, kan administreres enkelt og smi-digt i forhold til ansøgning, oplysningsgrundlag og kontrol.Bestemmelsen beskriver hvilke oplysninger, direktøren for
fonden kan indhente til brug for administrationen af indsat-ser, der igangsættes i medfør af loven. Bestemmelsen angi-ver endvidere hos hvem, oplysningerne kan indhentes.Adgangen til at indhente de anførte oplysninger er hen-sigtsmæssig som følge af lovens ændrede og udvidede for-mål og vil kunne anvendes i fornødent omfang i forbindelsemed visse af fondens nye indsatser. Fx vil adgangen kunnesikre, at ordningen vedrørende tilskud til virksomheder, dertilbyder borgere job på nedsat tid, kan administreres enkeltog smidigt i forhold til ansøgning, oplysningsgrundlag ogkontrol.Til stk. 2Efter § 7, stk. 1, i lov om et indkomstregister kan blandtandre statslige myndigheder få terminaladgang til oplysnin-ger i indkomstregisteret. Dette kræver, at de i henhold til an-den lovgivning kan få terminaladgang til den pågældendetype oplysninger i indkomstregisteret.Det foreslås, at der gives direktøren for Fonden for Fore-byggelse og Fastholdelse terminaladgang til oplysninger fraIndkomstregisteret og fra Det Fælles Grundlag. Adgangenkan medvirke til at sikre, at fondens indsatser kan admini-streres enkelt og smidigt i forhold til ansøgning, oplysnings-grundlag og kontrol. Fonden vil således selv kunne indhenteflere grundlæggende oplysninger. Virksomheder og/ellerborgere skal følgelig selv sørge for et minimum af doku-mentation. Det forudsættes, at adgangen konkretiseres yder-ligere i fornødent omfang ved bekendtgørelse, når behovetfor adgangen følger af en indsats iværksat i fondens regi, jf.herved også hjemmelen i stk. 4.Til stk. 3Det foreslås, at der laves en klar hjemmel til, at direktø-ren for Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse kan ind-hente alle relevante og nødvendige oplysninger fra Ind-komstregisteret og fra Det Fælles Datagrundlag til admini-stration af lov om Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse,fx til brug for udbetalingsopgaver. Der tænkes særligt på op-lysninger om fx ansættelses- og lønforhold. Desuden skaldirektøren for Fonden for Forebyggelse og Fastholdelsekunne indhente alle oplysninger om indkomst, løn- og an-sættelsesperiode m.v. til brug for udbetalingsopgaver særligti forbindelse med kontrolopgaver, herunder oplysninger omidentiteten af henholdsvis arbejdsgiver og lønmodtager. Jf.herved bemærkningerne til stk. 2 og hjemmelen i stk. 4.Til stk. 4Det foreslås, at beskæftigelsesministeren bemyndiges tilat fastsætte nærmere regler om hvilke oplysninger, der kon-kret er behov for afhængigt af den konkret iværksatte ind-sats.
Ane Halsboe-Larsen (S) Bjarne Laustsen (S) Jens Joel (S) Jan Johansen (S) Leif Lahn Jensen (S)Lennart Damsbo-Andersen (S)fmd.Pernille Rosenkrantz-Theil (S) Nadeem Farooq (RV) Andreas Steenberg (RV)Eigil Andersen (SF) Jesper Petersen (SF) Ole Sohn (SF) Finn Sørensen (EL) Christian Juhl (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL)Hans Andersen (V) Louise Schack Elholm (V) Claus Hjort Frederiksen (V) Jacob Jensen (V) Peter Juel Jensen (V)
3
Inger Støjberg (V) Ulla Tørnæs (V) Fatma Øktem (V) Bent Bøgsted (DF)nfmd.Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)René Christensen (DF) Pia Adelsteen (DF) Joachim B. Olsen (LA) Mai Henriksen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 77Bilagsnr.123456TitelHøringssnotat og høringssvar, fra beskæftigelsesministerenHenvendelse af 8/11-12 fra Marte Meo Foreningen i DanmarkUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 28/11-12 fra Lolle & NielsenÆndringsforslag fra beskæftigelsesministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 77Spm.nr.1TitelSpm. om kommentar til henvendelse af 8/11-12 fra Marte Meo For-eningen i Danamrk, til beskæftigelsesministeren, og ministerens svarherpåSpm. om kommentar til henvendelse af 28/11-12 fra Lolle & Nielsen,til beskæftigelsesministeren, og ministerens svar herpå
2