Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1187293_0001.png
1187293_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
29. november 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 15. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 45 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FinnSørensen (EL).
J.nr. 2012-9497

Spørgsmål nr. 45:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke begrundelser der er for, at modtagere af ledig-hedsydelse skal underlægges rådigheds- og sanktionsbestemmelser, da disse be-stemmelser vil medføre yderligere belastninger for disse mennesker, der i forvejener belastet af alvorlige kroniske sygdomme, handicap, betydelige funktionsnedsæt-telser og for manges vedkommende daglige kroniske smerter. Mener ministeren, atdet giver nogen mening at sidestille disse mennesker med raske, arbejdsløse dag-pengemodtagere, og mener ministeren ikke, at sagsbehandlernes tid er bedre an-vendt på opsøgende virksomhed for at skaffe fleksjob i stedet for kontrol og bu-reaukrati?”

Endeligt svar:

Det er ikke nyt, at modtagere af ledighedsydelse er omfattet af rådigheds- og sank-tionsbestemmelser. Det er de allerede i dag, og med reformen bliver sanktionsreg-lerne lempet, således at de i højere grad ligner sanktionsreglerne for andre ledige.Det er korrekt, at der indføres pligt til at være aktivt arbejdssøgende og til at læggesit cv på Jobnet, hvilket i dag kun gælder for personer, der alene har ledighed somproblem. Og det er jo faktisk det, der er tilfældet for mange ledige fleksjobvisitere-de i forhold til at stå til rådighed for fleksjob.Kommunen skal altid vurdere, om der er en rimelig grund til, at en ledig fleksjob-visiteret ikke står til rådighed. Hvis det ikke giver mening at give en sanktion, kankommunen træffe afgørelse om at afstå fra dette.Jeg synes, at det er rimeligt, at der også stilles krav til ledige fleksjobvisiterede ilighed med, hvad der gælder for andre ledige. Det er vigtigt, at vi appellerer til, atman ikke placerer hele denne meget store gruppe af mennesker i en position, hvorde betragtes som værende særligt udsatte eller sårbare. Det er der nogle, der er.Men der er også nogle i denne gruppe mennesker, der har et problem i forhold tilen funktionsnedsættelse eller en aktuel sygdomsproblemstilling, som ikke destomindre er ressourcestærke.
Jeg mener ikke, at der er tale om kontrol og bureaukrati, når kommunerne skal sik-re, at en ledig fleksjobvisiteret står til rådighed for fleksjob. Derimod er det en na-turlig konsekvens af princippet om ret og pligt.Ved finanslovsforhandlingerne er det i øvrigt aftalt, at der skal ansættes fleksjob-ambassadører i alle kommuner, som netop skal stå for den opsøgende virksomhedmed at skaffe fleksjob.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2