Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
L 36 Bilag 6
Offentligt
1187579_0001.png
1187579_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
Supplerende kommenteret høringsoversigt til lovforslag nr. L 36 om ændringaf forskellige lovbestemmelser om sammenlægning og spaltning afsesinstitutioner m.v. og om ophævelse af lov om Detlige Akademi. (Mulighed for sammenlægning og spaltning af universiteter,uddannelses- og forskningsinstitutioner m.v.)Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser sendte den 25.oktober 2012 lovforslag nr. L 36 i supplerende høring med henblik på bemærknin-ger til nye bestemmelser vedrørende tjenestemænds retstilling ved sammenlægningog spaltning.Ved høringsfristens udløb den 6. november 2012 var der indkommet 9 høringssvar.I dette notat gives et kort resumé af de væsentligste bemærkninger til bestemmel-serne.Generelle bemærkninger til bestemmelserneAkademikernes Centralorganisationhenviser til Dansk Magisterforenings hørings-svar til den oprindelige høring, jf. L 36 – bilag 1, og bemærker, at Dansk Magister-forenings bemærkninger om overenskomstansatte fortsat er aktuelle. Dansk Magi-sterforening fremførte, at der burde ske en klargøring og sikring af, hvorledes de påtidspunktet for en sammenlægning eller spaltning ansatte medarbejderes fremtidigeansættelsesforhold ville være.Centralorganisationernes Fællesudvalgopfordrer til, at man i lovteksten sikrerklare procedurer for fastlæggelse af medarbejdernes fremtidige ansættelsesforhold.Ministerenoplyser, at udgangspunktet ved sammenlægninger er, at den nye ar-bejdsgiver umiddelbart indtræder i de rettigheder og pligter som påhviler den tidli-gere arbejdsgiver overfor medarbejderne, jf. lov om lønmodtageres retsstilling vedvirksomhedsoverdragelse eller principperne heri. Idet forholdet allerede er regule-ret ved lov, vurderes det ikke at være hensigtsmæssigt at indarbejde dette i lovfors-laget.For så vidt angår tjenestemænd finder særlige regler anvendelse, jf. de nye be-stemmelser i lovforslaget.

30. november 2012

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
12/001133-49
Side1/2
RigsrevisionenogDanmarks Tekniske Universitetforeslår, at dele af bemærknings-teksten for så vidt angår statstjenestemænd og andre tjenestemænd flyttes til lov-teksten.Ministerenoplyser, at reglerne om, under hvilke betingelser tjenestemænd er beret-tigede til at oppebære rådighedsløn, ventepenge m.v., er reguleret i lov om tjene-stemænd. Bestemmelsen er derfor udformet under hensyntagen til ønsket om atundgå dobbeltregulering.Rigsrevisionenanbefaler, at det tydeliggøres, hvorfor der skelnes mellem statstje-nestemænd og andre tjenestemænd og redegøres for, hvorfor det er relevant atskelne mellem de to typer tjenestemænd.Ministerenoplyser, at der skelnes mellem statstjenestemænd og andre tjeneste-mænd, fordi kompetencefordelingen i forhold til de to grupper er forskellig.Statstjenestemændene har opretholdt deres ansættelse i staten. Afskedskompeten-cen i forhold til disse tjenestemænd ligger i staten.For de andre tjenestemænd, dvs. tjenestemænd, der er overført til og ansat direkteved de selvejende institutioner, jf. lov nr. 539 af 24. juni 2005 om visse procedu-remæssige spørgsmål i forbindelse med kommunalreformen, ligger afskedskompe-tencen lokalt på institutionen, hos institutionens øverste leder. Institutionens lederhar for disse tjenestemænd kompetence til at meddele såvel ansøgt som uansøgtafsked.Den supplerende høring giver således ikke anledning til indholdsmæssige ændrin-ger af det fremsatte lovforslag.Jeg agter dog at stille to ændringsforslag af lovteknisk karakter. Disse vil blivesendt særskilt til udvalget.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Med venlig hilsen
Morten Østergaard
Side
2/2