Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 35 Bilag 7
Offentligt
1189477_0001.png
1189477_0002.png
1189477_0003.png
Til lovforslag nr.L 35
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri den 28. november 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om journal over brug afplantebeskyttelsesmidler og eftersyn af udstyr til udbringning afplantebeskyttelsesmidler i jordbruget(Behandling af sprøjteoplysninger m.v.)[af fødevareministeren (Mette Gjerskov)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 11. oktober 2012 og var til1. behandling den 2. november 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i Udvalget for Fødeva-rer, Landbrug og Fiskeri.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og fødevareministeren sendte den 12. juli2012 dette udkast til udvalget, jf. FLF alm. del – bilag 330,folketingsåret 2011-12. Den 11. oktober 2012 sendte føde-vareministeren de indkomne høringssvar og et notat heromtil udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Landbrug & Fødevarer.Fødevareministeren har over for udvalget kommenteretden skriftlige henvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 9 spørgsmål til fødevareministeren tilskriftlig besvarelse. Fødevareministeren har besvaret spørgs-mål nr. 1-8. Spørgsmål 9 forventes besvaret inden 2. be-handling.2. Indstillinger og politiske bemærkningerUdvalgetindstiller lovforslaget tilvedtagelse uændret.Venstres, Dansk Folkepartis og Konservative Folkepartismedlemmer af udvalget stemmer for lovforslaget ud fra etoverordnet ønske om at sikre det danske grundvand, hvilketnødvendiggør ny dansk lovgivning bl.a. som følge af, at derkommer nye regler på området fra EU. Brugen af sprøjte-midler kræver stor opmærksomhed og påpasselighed af bru-gere, myndigheder og alle, der håndterer sprøjtemidler. Her-under er også fokus på gyldigt sprøjteførerbevis og anven-delse af godkendt sprøjtemateriel og overblik over, hvad dersprøjtes med, vigtigt.V, DF og KF er dog mere skeptiske over for den admini-strative del af lovforslaget, der gør, at der lægges op til regi-streringer, der kan risikere at blive et administrativt bureau-krati med indberetninger og kontrol, som ikke bidrager til atsikre grundvandet.V, DF og KF mener ikke, at det er rimeligt, at erhvervetpålægges nye byrder i form af overimplementering af EU-reglerne og opfordrer ministeren til at lade disse nye byrdermodsvare af tilsvarende administrative lettelser.V, DF og KF opfordrer derfor ministeren til at tilrette-lægge det så enkelt som muligt, og partierne opfordrer til, atder foretages en opfølgning og evaluering heraf i førstehalvår 2014 for kalenderåret 2013 med inddragelse af er-hvervet og andre relevante parter.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
AX014496
2
Benny Engelbrecht (S) Bjarne Laustsen (S) Karin Gaardsted (S) Orla Hav (S) Pernille Rosenkrantz-Theil (S)Mette Reissmann (S) Simon Kollerup (S) Camilla Hersom (RV) Sofie Carsten Nielsen (RV) Lotte Rod (RV) Steen Gade (SF)Eigil Andersen (SF) Per Clausen (EL)nfmd.Henning Hyllested (EL) Stine Brix (EL) Erling Bonnesen (V)Thomas Danielsen (V) Henrik Høegh (V) Jacob Jensen (V) Hans Christian Schmidt (V) Jan E. Jørgensen (V)Esben Lunde Larsen (V) Tina Nedergaard (V) René Christensen (DF)fmd.Jørn Dohrmann (DF) Bent Bøgsted (DF)Dennis Flydtkjær (DF) Mette Bock (LA) Lene Espersen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 35Bilagsnr.123456TitelHøringssvar og høringsnotat, fra fødevareministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 16/11-12 fra Landbrug & Fødevarer1. udkast til betænkning2. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 35Spm.nr.1TitelSpm. om vurdering af, om lovforslagets regler om samkøring er ioverensstemmelse med persondataloven og sikkerhedsbekendtgørel-sen m.v., til fødevareministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke dele af lovforslaget der er udtryk for danske særreg-ler m.v., til fødevareministeren, og ministerens svar herpåSpm. tilbagetaget, stillet som FLF alm. del – spm. 49, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvilke oplysninger der skal kunne indhentes med hjemmel iministerens bemyndigelse, til fødevareministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilke begrundelser der foreligger, for at registrering afsprøjtefører og sprøjte skulle sikre rent grundvand, til fødevaremini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan registreringsarbejdet planlægges tilrettelagt, og ihvilket omfang der skal foretages indberetninger af registreringerne,og hvordan kontrolarbejdet planlægges tilrettelagt, til fødevaremini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 16/11-12 fra Landbrug & Fø-devarer, jf. L 35 – bilag 4, til fødevareministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvor meget de øgede administrative byrder vil beløbe sig tili kroner og øre, jf. lovforslagets bemærkninger, afsnit 5, til fødevare-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvor meget de øgede administrative byrder efter ministerensopfattelse vil beløbe sig til på landsplan, oprundet til nærmeste milli-on, til fødevareministeren
234
5
6
7
8
9