Kulturudvalget 2012-13
L 24
Offentligt
1182369_0001.png
1182369_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. november 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 25. oktober 2012, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 3 (Lov nr. L 24), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Hvilke konsekvenser mener ministeren, at de i lovforslaget ændrede krav til museums-ledernes kompetencer vil få i forhold til sammensætningen af museernes bestyrelser?

Svar:

Jeg skal indledningsvis bemærke, at lovforslagets regelforenkling i form af ophævelse afkravene til museets leder hænger sammen med, at Kulturministeriet må have tillid til,at museernes bestyrelser foretager de nødvendige og relevante valg ved ansættelse afmuseumsleder. Detaljeret regulering heraf fra statslig side fører ikke til de optimalevalg på det enkelte museum.Lovforslaget indebærer en ophævelse af den gældende lovs krav til museumslederensfaglige baggrund og heltidsbeskæftigelse på museet. Med denne forenkling af reglerne,er bestyrelsen ikke længere bundet af krav til lederen om en bestemt udannelsesmæs-sig baggrund, når den rette leder skal ansættes.Forslaget giver museets bestyrelse bedre mulighed for at ansætte den bedst kvalificere-de leder med kompetencer, der matcher den konkrete museumsorganisation, og sommodsvarer krav og forventninger til museets drift og udvikling.Men dette sætter naturligvis igen fokus på bestyrelsernes kompetencer i forhold til attræffe de rette valg omkring ledelsesstruktur og konkrete ansættelser m.v. Det kan va-riere konkret, hvorledes en bestyrelse bør sammensættes under hensyn hertil. De tiltag,der på nuværende tidspunkt indgår i lovforslaget i forhold til bestyrelser, handler såle-des om at give større frihedsgrader i forhold til bestyrelsessammensætning.Det vil ikke længere være et krav (men fortsat en mulighed) at museets bestyrelse om-fatter en repræsentant for de lokale, tilskudsgivende myndigheder. Samtidig åbnes der
Dok. nr. 1529526
Side 2
også mulighed for, at bestyrelsen kan udvide sig selv med yderligere medlemmer, såle-des at evt. manglende ekspertise kan hentes ind i bestyrelsen.
Uffe Elbæk