Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 229 Bilag 7, L 229 A Bilag 7, L 229 B Bilag 7
Offentligt
1262416_0001.png
1262416_0002.png
1262416_0003.png
1262416_0004.png
Til lovforslag nr.L 229
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 00. juni 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om elektroniske kommunikationsnetog -tjenester(Etablering af nøddrift i tilfælde af konkurs og rekonstruktion, kommunal etablering af bredbånd m.v.)[af erhvervs- og vækstministeren (Annette Vilhelmsen)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 6 ændringsforslag til lovforslaget. LiberalAlliances medlem af udvalget har stillet ændringsforslag nr.1, 5 og 6, herunder om deling af lovforslaget. Dansk Folke-partis og Det Konservative Folkepartis medlemmer af ud-valget har stillet ændringsforslag nr. 2-4.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 28. maj 2013 og var til 1.behandling den 4. juni 2013. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Erhvervs-, Vækst- og Eks-portudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og erhvervs- og vækstministeren sendte den8. maj 2013 dette udkast til udvalget, jf. ERU alm. del – bi-lag 245. Den 28. maj 2013 sendte erhvervs- og vækstmini-steren de indkomne høringssvar og et notat herom til udval-get.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtageten skriftlig henvendelse fra Bornholms Regionskommune.Erhvervs- og vækstministeren har over for udvalget kom-menteret den skriftlige henvendelse til udvalget.DeputationerEndvidere har Bornholms Regionskommune mundtligtover for udvalget redegjort for sin holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 4 spørgsmål til erhvervs- og vækstmi-nisteren til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretali udvalget (LA), tiltrådt af<>:
DokumentIdJournalnummer
2
aÆndringsforslag om deling af lovforslaget1)Lovforslaget deles i to lovforslag med følgende titlerog indhold:A.»Forslag til lov om ændring af lov om elektroniske kom-munikationsnet og -tjenester (Kommunal etablering af bred-bånd m.v.)« omfattende § 1, nr. 2 og 3, og §§ 2 og 3.B.»Forslag til lov om ændring af lov om elektroniske kom-munikationsnet og -tjenester (Etablering af nøddrift i tilfæl-de af konkurs og rekonstruktion)« omfattende § 1, nr. 1 og4, og §§ 2 og 3.[Forslag om deling af lovforslaget]Af etmindretali udvalget (DF og KF), tiltrådt af<>:bÆndringsforslag til det under A nævnte forslagTil titlen2)Efter »kommunikationsnet- og tjenester« indsættes:»og lov om elforsyning«.[Tilføjelse af lov om elforsyning. Konsekvens af ændrings-forslag nr. 4]Til § 13)I den undernr. 3foreslåede§ 60 aaffattesstk. 2såle-des:»Stk. 2.Kommunens aktiviteter efter stk. 1 kan ske i etselvstændigt selskab med begrænset ansvar, som indgår i enkoncernstruktur omfattet af elforsyningslovens § 37 og 37a.«[Mulighed for at anvende midler, som stammer fra aktivite-ter omfattet af elforsyningsloven]Ny paragraf4)Efter § 1 indsættes:»§ 01I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 279 af 21.marts 2012, som ændret senest ved § 1 i lov nr. 642 af 12.juni 2013, foretages følgende ændringer:1.I§ 37 a, stk. 2og3,indsættes efter »lov om vandsekto-rens organisering og økonomiske forhold eller affaldshånd-tering i medfør af lov om miljøbeskyttelse«: »lov om elek-troniske kommunikationsnet- og tjenester § 60 a «.2.I§ 37 a, stk. 5,indsættes efter »og § 3 i lov om kommu-nal fjernkøling«: »lov om elektroniske kommunikationsnet-og tjenester § 60 a «.«[Mulighed for at anvende midler, som stammer fra aktivite-ter omfattet af elforsyningsloven. Konsekvens af ændrings-forslag nr. 3]
Af etmindretali udvalget (LA), tiltrådt af<>:Til § 25)Paragraffen affattes således:»§ 2Loven træder i kraft den 15. juli 2013.«[Ændret tidspunkt for ikrafttræden og konsekvens af æn-dringsforslag nr. 1]cÆndringsforslag til det under B nævnte forslagTil § 26)Paragraffen affattes således:»§ 2Loven træder i kraft den 1. oktober 2013.«[Konsekvens af ændringsforslag nr. 1]BemærkningerTil nr. 1En opdeling af lovforslaget giver mulighed for alene atstemme for A-forslaget vedrørende kommunal etablering afbredbånd.Til nr. 2-4Der er i høringssvar anført, at der formentlig ikke vil bli-ve etableret højhastighedsnet i medfør af lovforslagets § 60a, såfremt kommunerne ikke gives mulighed for anden fi-nansiering end det, der er konsekvenser af det i bemærknin-gerne til lovforslagets § 60 a beskrevne. Ændringsforslagetindebærer, at der inden for en koncernstruktur omfattet af el-forsyningslovens §§ 37 og 37 a vil kunne anvendes midler,som stammer fra aktiviteter omfattet af elforsyningsloven tiletablering af højhastighedsnet, uden at det fører til registre-ring med henblik på modregning i kommunens bloktilskud.Elforsyningsloven stiller krav om, at andre aktiviteter, somligger uden for bevillingen – netvirksomhed – herunder pro-duktion, handel med elektricitet og kommerciel fiberudrul-ning, skal udøves i selvstændige selskaber med begrænsetansvar. Hensynet er at beskytte elkunderne, og det sikres, atmidler fra den bevillingsdrevne netvirksomhed ikke kanali-seres over i anden aktivitet, herunder udrulning af bredbånd.Der vil således inden for koncernstrukturen for den kom-munale forsyningsvirksomhed være en klar regnskabsmæs-sig opsplitning mellem den kommunalt ejet udbyder af elek-roniske kommunikationsnet og netvirksomhedens aktivite-ter. Ændringsforslaget bygger på et lignende tilfælde, nem-lig lov nr. 465 af 17. juni 2008 om kommunal fjernkøling,hvor der blev givet tilladelse til, at der inden for en koncer-nstruktur omfattet af elforsyningslovens §§ 37 og 37 a ellervarmeforsyningsloven §§ 23 l og 23 m kan anvendes midler,som stammer fra aktiviteter omfattet af elforsyningsloveneller varmeforsyningsloven til etablering af fjernkølingsan-
3
læg, uden at det fører til registrering med henblik på mod-regning i kommunen bloktilskud. Af høringssvarene til for-slag til lov om kommunal fjernkøling (L 127) blev det påpe-get, at der formentlig ikke vil blive etableret fjernkøling iDanmark, såfremt kommunerne skulle modregnes i bloktil-skud. Der henvises særligt til bemærkninger i Betænkningafgivet af Det Energipolitiske Udvalg den 29. maj 2008samt Energistyrelsens høringsnotat af 22. april 2008 til lov-forslag L 127.
Til nr. 5 og 6Ændringsforslagene er konsekvensændringer som følgeaf den i ændringsforslag nr. 1 foreslåede deling af lovforsla-get. Endvidere udskydes ikrafttrædelsestidspunktet for detlovforslag, der bliver L 229 A, fra den 1. juli til den 15. juli2013, idet forslaget først forventes tredjebehandlet den 28.juni 2013. Forslaget kan derfor ikke træde i kraft den 1. juli2013.
Benny Engelbrecht (S) Julie Skovsby (S) Jan Johansen (S) Mette Reissmann (S) Karin Gaardsted (S)fmd.Trine Bramsen (S) Simon Kollerup (S) Andreas Steenberg (RV) Nadeem Farooq (RV) Lone Loklindt (RV) Uffe Elbæk (RV)Mette Boye (SF) Steen Gade (SF) Frank Aaen (EL) Henning Hyllested (EL) Kim Andersen (V) Michael Aastrup Jensen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V)nfmd.Preben Bang Henriksen (V) Torsten Schack Pedersen (V) Mads Rørvig (V)Hans Christian Schmidt (V) Hans Christian Thoning (V) Hans Kristian Skibby (DF) Dennis Flydtkjær (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Kim Christiansen (DF) Mette Bock (LA) Brian Mikkelsen (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 229Bilagsnr.123456TitelHøringssvar og høringsnotat fra erhvervs- og vækstministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetÆndringsforslag fra erhvervs- og vækstministerenBilag tilbagetagetHenvendelse af 12/6-13 fra Bornholms RegionskommuneSupplerende høringssvar og høringsnotat, fra erhvervs- og vækstmini-sterenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 229Spm.nr.1TitelSpm. om, hvorfor kommunernes mulighed for at etablere bredbånds-selskaber til områder med dårlig dækning er begrænset til kommuner,der ejer et elforsyningsselskab, til erhvervs- og vækstministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvorfor kommunale selskaber på bredbåndsområdet ikke måindgå i koncerner eller andre samarbejder med andre selskaber, til er-hvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpåSpm. om teknisk bistand til ændringsforslag, hvorefter lovforslagetdeles, således at bestemmelserne vedrørende nødplan udskilles til ensærlig B-del, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svarherpåSpm. om kommentar til henvendelse fra Bornholms Regionskommu-ne, til erhvervs- og vækstministeren, og ministerens svar herpå
2
3
4