L 193 Forslag til lov om ændring af miljømålsloven.

(Forenkling af planprocessen for Natura 2000-planer og styrkelse af interessentinddragelse m.v.).

Af: Miljøminister Ida Auken (SF)
Udvalg: Miljøudvalget
Samling: 2012-13
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 20-03-2013
1. behandlet / henvist til udvalg 11-04-2013
Betænkning afgivet 08-05-2013
2. behandlet/direkte til 3. behandling 16-05-2013
3. behandlet, vedtaget 21-05-2013
Ministerområde:
Miljøministeriet
Resumé:
Hovedformålet med loven er at øge inddragelsen af interessenterne i forbindelse med udarbejdelsen af de statslige Natura 2000-planer og den kommunale indsats. De foreløbige erfaringer med at udarbejde Natura 2000-planer viser, at der kan gennemføres en række ændringer i den omfattende planproces. Processen har haft for mange led og har ikke levet op til hensigten. Ministeren foreslår derfor at fremme og understøtte dialogen og inddragelsen af aktører såvel nationalt som regionalt og lokalt i stedet for den planproces, som har ligget til grund for de første planer.
Det foreslås derfor at erstatte idéfasen med en målrettet dialog mellem de statslige og kommunale myndigheder, nationalparkbestyrelser, private lodsejere, foreninger og organisationer. Det skyldes, at processen har været administrativt tung for både stat og kommuner og for de involverede organisationer.

Derudover forenkles det kommunale indsatsprogram, så det bliver baseret på en højere grad af lokal forankring og fokus på måltyper og levesteder i forhold til prioriteringen af konkrete tiltag i stedet for det mere teoretiske grundlag, som indsatsprogrammerne er baseret på i dag.

Loven ændrer ikke på opgavefordelingen mellem stat og kommuner.
Afstemning:
Vedtaget 106 stemmer for forslaget (V, S, DF, RV, SF, EL, LA, KF) 0 stemmer imod forslaget 0 stemmer hverken for eller imod forslaget