Miljøudvalget 2012-13
L 178 Bilag 4
Offentligt
1243242_0001.png
1243242_0002.png
1243242_0003.png
Til lovforslag nr.L 178
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Miljøudvalget den 00. maj 2013
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse(Ændret anvendelse af ikke indløst pant, som kan indtægtsføres af et selskab m.v., der har eneret til at drive en pant- ogreturordning, og sikkerhedsstillelse for pant og gebyrer)[af miljøministeren (Ida Auken)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 12. marts 2013 og var til 1.behandling den 19. marts 2013. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i miljøudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i < > møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og miljøministeren sendte den 10. december2012 dette udkast til udvalget, jf. MIU alm. del – bilag 114.Den 21. februar 2013 sendte miljøministeren de indkomnehøringssvar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Bryggeriforeningen og miljømi-nisteren har over for udvalget kommenteret den skriftligehenvendelse.DeputationerEndvidere har Bryggeriforeningen mundtligt over for ud-valget redegjort for deres holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 10 spørgsmål til miljøministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.2. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Venstres, Dansk Folkepartis, Det Konservative Folkepar-tis og Liberal Alliances medlemmer af udvalget finder enrække betænkeligheder i den nye model til pantsystemet.Det er bekymrende for danske virksomheder i bryggeri-branchen, at regeringen forlader sig på en endnu ikke defi-neret aftale om dansk-tysk grænsesamarbejde omkring panttil at finansiere halvdelen af de 240 mio. kr., som Dansk Re-tursystem A/S pålægges at betale til staten.Derudover er Dansk Retursystem A/S en privat organisa-tion, som drives af private virksomheder. Gevinsten ved engennemført effektivisering i et privat selskab bør derfor til-falde dem, der har påtaget sig både investeringen og denøkonomiske risiko.Grundet lovforslaget kan Dansk Retursystem A/S ikke fi-nansiere udviklingen af nye, moderne pantstationer. DanskRetursystem A/S har derfor besluttet at stoppe udvidelsen afantallet af pantstationer pga. usikkerhed om den fremtidigefinansiering som følge af lovforslaget.Det er højst beklageligt. Disse pantstationer ville gøre detvæsentligt nemmere for forbrugerne at returnere returpant.Dertil vil det også give detailhandlen store lettelser i håndte-ringen af returemballage.Grundet disse problematikker er Venstre, Dansk Folke-parti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance imodlovforslaget.Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Jens Joel (S) John Dyrby Paulsen (S) Mette Reissmann (S)Torben Hansen (S) Simon Kollerup (S) Lone Loklindt (RV)fmd.Andreas Steenberg (RV) Lotte Rod (RV)Eigil Andersen (SF) Steen Gade (SF) Per Clausen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Sara Olsvig (IA) Erling Bonnesen (V)Anne-Mette Winther Christiansen (V) Henrik Høegh (V) Birgitte Josefsen (V) Hans Christian Schmidt (V)Anni Matthiesen (V)nfmd.Hans Christian Thoning (V) Eyvind Vesselbo (V) Jørn Dohrmann (DF) René Christensen (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Villum Christensen (LA) Vivi Kier (KF)Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 178Bilagsnr.123TitelHøringssvar og høringsnotat, fra miljøministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetPræsentation fra Bryggeriforeningen til brug for foretræde for udvalgetden 25/4-13Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 178Spm.nr.1TitelSpm., om ministeren er enig i, at niveauet for returpant er et af flereinstrumenter til at reducere grænsehandel, til miljøministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om, hvornår ministeren forventer, at engangsemballage fragrænsehandelen indgår i pantsystemet, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om ministeren vil se på mulighed for at lave en ensartet løsningfor pant mellem Danmark og Tyskland ved at sænke den danske retur-pant, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren vil sikre, at der er et tilstrækkeligt inci-tament til at investere i nye løsninger i Dansk Retursystem, til miljø-ministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren er enig i, at det er en ekstra byrde på erhvervsli-vet, når man trækker penge væk fra et system, der er betalt og finan-sieret af erhvervslivet, til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren er enig i, at lovforslaget medfører færre penge tilrådighed til drift af returpantsystemet, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvilken konsekvens reduktionen har i indtægter for DanskRetursystem for drift af pantsystemet, til miljøministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvorfor regeringen vælger at øge afgiften på pant, samtidigtmed at man ønsker at reducere emballageudgiften på andre områder,til miljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, at kommentere præsentationen fra Bryggeriforeningen, tilmiljøministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren forestiller sig, at man kan håndteremodtagelsen af emballage med tysk pant, hvis udbygningen af syste-met med pantstationer sættes i bero grundet den forringede mulighedfor at investere i nye løsninger som følge af lovforslaget, til miljømini-steren, og ministerens svar herpå
2
3
4
5
6
7
8
910