Socialudvalget 2012-13
L 158
Offentligt
1238558_0001.png
1238558_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. april 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
J.nr. 2012-7709
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. marts 2013følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 8 (ad L 158). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bene-dikte Kjær (KF)
Spørgsmål 8Hvordan mener ministeren, at borgerens retssikkerhed styrkes, når den en-kelte borger ikke længere har mulighed for at anmode om at få sin sag be-handlet principielt af Ankestyrelsen, idet det fremover alene bliver Ankesty-relsen, der kan vurdere om en sag skal behandles principielt?
Svar:Det er også i dag udgangspunktet på det sociale og det beskæftigelses-mæssige område, at afgørelser kun kan indbringes for én administrativ kla-geinstans, det sociale nævn eller beskæftigelsesankenævnet, jf. også be-svarelsen af spørgsmål 3Klager kan efter den gældende retssikkerhedslov § 63 og § 59 a, stk. 2,alene behandles af Ankestyrelsen, hvis styrelsen skønner, at sagen hargenerel eller principiel betydning.Det vil uændret efter lovforslaget, jf. den foreslåede § 52 c, stk. 1, være An-kestyrelsen, der udvælger, hvilke sager der skal behandles principielt, jf. denforeslåede § 52 c, stk. 1, i retssikkerhedsloven og bemærkningerne til lov-forslagets § 1, nr. 7, herom.I dag foregår Ankestyrelsens udvælgelse af sager til behandling ved, at An-kestyrelsen vurderer, om en afgørelse er så principiel eller generel, at den vilvære velegnet til at fastlægge praksis på området. Som det fremgår af be-
2
mærkningerne til lovforlaget, vil Ankestyrelsens visitering af de principiellesager ske efter de samme kriterier som hidtil. Der er tale om kriterier, somikke ændrer sig væsentligt fra år til år, idet kriterierne skal sikre, at der offent-liggøres afgørelser, som udfylder lovreglerne, og som derfor kan vejledekommunerne om, hvordan de skal forstå lovreglerne i praksis.I forhold til i dag indeholder lovforslaget dog den betydelige ændring, at ud-vælgelsen fremover vil ske på baggrund af samtlige påklagede afgørelser,dvs. et væsentligt større antal sager end efter gældende regler. Det vil giveen bedre mulighed for at udvælge principafgørelser, der er egnede til at vej-lede kommuner på aktuelle fokusområder.En borger vil i sin klage kunne tilkendegive, om han/hun mener en sag inde-holder principielle forhold, ligesom en kommune ved indsendelse af en klagefra en borger vil kunne anføre, om den mener, at en sag har principiel karak-ter.
Karen Hækkerup/ Dorte Bech Vizard