Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 150
Offentligt
1245343_0001.png
1245343_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 2. maj 2013 stillet mig følgendespørgsmål 5 til L 150, som jeg hermed skal besvare.Ministeren6. maj 2013J.nr.: 2013-1053
Spørgsmål 5:Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 1. maj 2013 fra KommunernesLandsforening (KL), jf. L 150 – bilag 8.Svar:KL’s sekretariat anfører i deres brev til udvalget samt i det faglige og økonomiske hø-ringssvar en række problemstillinger i forbindelse med den foreslåede ændring afbyggelovens gebyrbestemmelse i forbindelse med L 150, som jeg nedenfor vil kom-mentere på:Manglende gennemsigtighedIfølge KL’s sekretariat vil en timebaseret gebyrmodel ikke medføre øget gennemsig-tighed og forudsigelighed, idet der efter KL’s sekretariats vurdering vil forekomme si-tuationer, hvor der i ellers sammenlignelige byggesager opkræves forskellige gebyrersom følge af, at den ene sag eksempelvis kræver partshøring, mens en anden sagikke gør.Til dette kan jeg oplyse, at den foreslåede ændring af byggelovens gebyrbestemmel-se netop har til formål at sikre, at der skabes øget gennemsigtighed i gebyropkræv-ningen. Dette sikres gennem den foreslåede ændring ved, at alle kommunerne frem-over skal opkræve byggesagsgebyrer på samme beregningsgrundlag, nemlig eftertidsforbrug.Med ændringen får borgere og virksomheder mulighed for at gennemskue fastsæt-telsen af gebyrernes størrelse i netop deres byggesag. Gebyret vil således stå i rime-ligt forhold til den tid, som kommunen har brugt på at behandle den enkelte bygge-sag. Hvis behandlingen af en byggesag er meget omfattende, vil ansøgeren såledesskulle betale et højere gebyr.IkrafttrædelsestidspunktKL’s sekretariat foreslår i deres høringssvar, at ændringsforslaget ikke bør indeholdeen ikrafttrædelsesdato. KL er bekymret for, at selve udmøntningen af gebyrbestem-melsen kan trække ud, således at kommunerne ikke vil få rimelig tid til at tilpasse sigde nye regler, inden disse som foreslået træder i kraft den 1. januar 2015.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Hertil kan jeg oplyse, at den foreslåede ændring alene er en hjemmelsbestem-melse, hvorefter der kan fastsættes nærmere regler om selve gebyropkrævnin-gen.Jeg kan endvidere oplyse, at den foreslåede ændring af byggelovens gebyrbestem-melse vil blive udmøntet i bekendtgørelsesform i løbet af efteråret 2013, således atkommunerne vil få rimelig tid til at tilpasse sig administrationen af en timebaseret ge-byrmodel.UdmøntningEndelig stiller KL’s sekretariat en række spørgsmål til, hvordan selve indholdet af dennye gebyrhjemmel vil blive udmøntet i praksis, samt hvordan de nye regler vil skullefungere.Når gebyrbestemmelsen til efteråret skal udmøntes, vil der blive taget konkret stillingtil, hvordan de nye regler for opkrævning af byggesagsgebyrer efter tidsforbrug skaludformes, herunder regler om hvornår byggesagsgebyret skal forfalde, hvilke dele afbyggesagsbehandlingen kommunerne kan lade indgå i den tidsmæssige opgørelseaf en byggesag, m.v.Jeg vil bede Energistyrelsen om at indgå i tæt dialog med KL om den konkrete ud-møntning af forslaget samt udarbejdelse af vejledningsmateriale til kommunerne.
Side 2
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard