Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
L 143
Offentligt
1236647_0001.png
1236647_0002.png
1236647_0003.png
Udlændingeafdelingen
Udvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikFolketinget1240 København K
Dato:12. april 2013Kontor: UdlændingekontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2013-0037-0035Dok.:744103
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 5 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven, udlændingeloven og lov om tilhold, opholdsfor-bud og bortvisning (Styrket indsats mod tvang i forbindelse med ægteska-ber og religiøse vielser) (L 143), som Udvalget for Udlændinge- og Inte-grationspolitik har stillet til justitsministeren den 12. april 2013. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Inger Støjberg (V).
Morten Bødskov/Joachim Kromann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 5 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov

om ændring af straffeloven, udlændingeloven og lov om tilhold, op-

holdsforbud og bortvisning (Styrket indsats mod tvang i forbindelse

med ægteskaber og religiøse vielser) (L 143):

”Ministeren bedes vurdere, hvilke konsekvenser det vil få, hvisFolketinget vedtager det af Dansk Folkeparti stillede ændrings-forslag til lovforslaget, hvis formål tilsyneladende er at ligestil-le religiøse forkyndere fra Tyrkiet med andre religiøse forkyn-dere, således at disse på lige fod med andre religiøse forkynde-re forpligtes i at deltage i undervisning om dansk familieret,danskkursus og kursus i danske samfundsforhold. Med andreord bedes ministeren redegøre for, om det kan lade sig gøre atvedtage det stillede ændringsforslag?”

Svar:

Det ændringsforslag, der er stillet af Dansk Folkeparti i udkast til betænk-ning over lovforslag nr. L 143, jf. bilag 3, har til formål at sikre, at ogsåtyrkiske religiøse forkyndere, der kan anses for arbejdstagere, omfattes afdet gældende krav om beståelse af en indvandringsprøve og det foreslåedekrav om deltagelse i undervisning i familieret som betingelse for forlæn-gelse af en opholdstilladelse som religiøs forkynder, jf. lovforslagets § 2,nr. 1.Som det fremgår under pkt. 4.5 i lovforslagets almindelige bemærkninger,følger det af Danmarks EU-retlige forpligtelser, at det foreslåede krav omdeltagelse i et undervisningsforløb om dansk familieret ikke kan stillessom betingelse for fortsat ophold for en tyrkisk statsborger, der er indrejstmed opholdstilladelse som religiøs forkynder, hvis den pågældende kananses for at være arbejdstager.Danmarks EU-retlige forpligtelser indebærer endvidere, at en tyrkiskstatsborger, der er indrejst med opholdstilladelse som religiøs forkynder, erundtaget fra kravet i udlændingelovens § 9 f, stk. 4, om bestået indvan-dringsprøve som betingelse for forlængelse af en opholdstilladelse, hvisden pågældende kan anses for at være arbejdstager.Religiøse forkyndere, der skal forkynde det religiøse budskab som præst,imam eller lignende, må som udgangspunkt anses for at være arbejdstage-re.
2
En bestemmelse med det indhold, som der med Dansk Folkepartis æn-dringsforslag er lagt op til, vil efter Justitsministeriets opfattelse derfor væ-re i strid med Danmarks EU-retlige forpligtelser.
3