Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 124 Bilag 1
Offentligt
1209744_0001.png
1209744_0002.png
1209744_0003.png
LIGESTILLLINGSVURDERINGAF LOVFORSLAG
Lovforslag om digital kommunikation om tilskudsord-ninger m.v.
J.nr. 2012-00074321. kontor/gfs
Myndighed/AfsenderLovens ikrafttrædelsesdatoKontaktpersonTelefonE-mail
Arbejdsmarkedsstyrelsen15. april 2013Tom Bjelke Iversen35 28 84 71[email protected]

Baggrund for loven

På baggrund af Folketingsvedtagelse V 82 (2009-2010) om digitalisering af den of-fentlige sektor, indgik den daværende regering, KL og Danske Regioner aftalen omDen Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2011-2015. Aftalen blev den 26. okto-ber 2011 tiltrådt af den nuværende regering.

Lovforslagets formål

Lovforslaget er et led i udmøntningen af Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstra-tegi. Formålet er at sikre, at kommunikationen mellem kommuner, arbejdsgivereog selvstændigt erhvervsdrivende om tilskudsordninger m.v. efter lov om en aktivbeskæftigelsesindsats vil kunne ske digitalt.Lovforslaget indeholder følgende elementer:
Digital kommunikation mellem kommunen og arbejdsgivere samt selvstændigterhvervsdrivende om tilskud m.v.Fastsættelse af frister for anmodning om udbetaling af tilskud m.v.Ændringer i lov om digital indretningsløsning til brug for anmeldelse af syge-fravær samt anmodning om refusion af sygedagpenge og dagpenge efter barsel-loven (SDPI-loven)

Den primære målgruppe for lovforslaget

Digital kommunikation mellem kommunen og arbejdsgivere samt selvstændigterhvervsdrivende om tilskud m.v.
Målgruppen for denne del af lovforslaget er kommunerne, arbejdsgivere og selv-stændigt erhvervsdrivende. Det foreslås, at der skabes en generel bemyndigelse ilov om en aktiv beskæftigelsesindsats til, at beskæftigelsesministeren kan fastsætteregler om obligatorisk anvendelse af digital kommunikation mellem arbejdsgiver-ne, de selvstændigt erhvervsdrivende m.v. efter lov om en aktiv beskæftigelsesind-sats.
Det foreslås endvidere, at der i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats skabeshjemmel til, at beskæftigelsesministeren kan fastsætte regler om obligatorisk an-vendelse af et bestemt digitalt system. Det bliver med ændringen obligatorisk forarbejdsgivere og selvstændigt erhvervsdrivende at anvende NemRefusion ved an-modning om udbetaling af løntilskud og tilskud til fleksjob.Forslaget er kønsneutralt og forventes ikke at have ligestillingsmæssige konse-kvenser.
Fastsættelse af frister for anmodning om udbetaling af tilskud m.v.
Målgruppen for denne del af lovforslaget er kommunerne, arbejdsgivere og selv-stændigt erhvervsdrivende.Det foreslås, at bemyndigelsesbestemmelsen i lov om en aktiv beskæftigelsesind-sats § 110 om beregning og udbetaling samt om administration, regnskab revisionog tilskud m.v. udvides til også at gælde tilskud, der udbetales til arbejdsgiver iforbindelse med ansættelse i fleksjob og støtte i form af tilskud til personer, derdriver selvstændig virksomhed efter lovens kapitel 13.Det fremgår af ændringslov nr. 1380 af 23. december 2012 om reform af førtids-pension og fleksjob, at kommunen udbetaler tilskud til selvstændigt erhvervsdri-vende, der fra den 1. januar 2013 får tilbud om støtte i forbindelse med drift afselvstændig virksomhed. Tilskuddet udbetales med 1/12 af det beregnede tilskudpr. måned. Disse er derfor ikke omfattet af den foreslåede ordning.Forslaget er kønsneutralt og forventes ikke at have ligestillingsmæssige konse-kvenser.
Ændringer i lov om digital indretningsløsning til brug for anmeldelse af syge-fravær samt anmodning om refusion af sygedagpenge og dagpenge efter barsel-loven (SDPI-loven)
Målgruppen for dette forslag er den almene offentlighed.Da det ønskes, at NemRefusion, udover syge- og barselområdet, fremover ogsåskal anvendes ved arbejdsgiverens anmodning om udbetaling af tilskud m.v. efterlov om en aktiv beskæftigelsesindsats, vil SDPI-lovens titel ikke længere være ret-visende.Det foreslås derfor, at lovens titel ændres til lov om NemRefusion, og at der i over-ensstemmelse med dette sker den nødvendige sproglige justering i de relevante be-stemmelser.Det foreslås endvidere, at loven ændres, således at det fremgår af loven, at anven-delse af NemRefusion skal ske, når det er fastlagt i anden lovgivning. Der skal der-for være hjemmel i særlov, eller bekendtgørelse udstedt i medfør af anden særlov,
2
til at fx en arbejdsgiver ved anmodning om udbetaling af tilskud skal anvendeNemRefusion.Forslaget er kønsneutralt og forventes ikke at have ligestillingsmæssige konse-kvenser.

De sekundære målgrupper for lovforslaget

Ingen.

Samlet vurdering

Lovforslaget er kønsneutralt og giver ikke anledning til yderligere undersøgelser afligestillingsmæssige konsekvenser.
3