Udvalget for Landdistrikter og Øer 2012-13
B 17
Offentligt
1209496_0001.png
1209496_0002.png
Dato:
29. januar 2013
Udvalget for Landdistrikter og Øer
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. alm. del. B 17nr.2,Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 2:Ministeren bedes bekræfte, at sagen med omstrukturering af jordbrugskommissionerneer et ideelteksempel på, at man har optimale muligheder for atplacere statslige arbejdspladser uden forKøbenhavn, når man i forvejen er igang med at flytte rundt på funktioner og arbejdspladser.Svar:Fødevareministeriet har oplyst følgende om ændringen af landbrugsloven:Hensynet til den regionale balance har været vigtigt i forbindelse med Fødevareministerietsgennemførelse af ”Effektiv administration i staten” og de omorganiseringer og tilpasninger, der ergennemført på ministerområdet i det seneste års tid.Ud af netto ca. 167 stillingsnedlæggelser i 2012 er de ca. 159 sket i Københavnsområdet. Dette skaloholdes op i mod, at mere end halvdelen af ministeriets knap 3.000 medarbejdere er ansat i provinsen.I disse tal indgår at ca. 10 arbejdspladser flytter fra provinse n til København som følge samlingen afprovinsenlandbrugslovsadministrationen. Men sideløbende er der flyttet ca. 46 arbejdspladser vedr. laboratorielaboratorie-og foderområdet fra Københavnsområdet til provinsen.Hensynet til den regionale balance kan i en alvorlig situation for statens finanser dog ikke stå alene.situationDet indgår også i afvejningen, at opgaverne skal varetages der, hvor det kan ske mest kompetent ogeffektivt. Dette er bl.a. tilfældet med det konkrete initiativ vedr. nedlæggelse afjordbrugskommissionerne og samling af landbrugslovadministrationen i NaturErhvervstyrelsen.mlingBaggrunden for initiativet er, at VK regeringen i 2010 gennemførte en liberalisering af landbrugsloven.VK-regeringenDen har resulteret i at sagsomfanget vedr. loven er blevet reduceret. På baggrund heraf er dethverken økonomisk eller fagligt bæredygtigt, at opgaverne vedr. landbrugsloven er delt ud på syvjordbrugskommissioner, fem statsforvaltninger og NaturErhvervstyrelsen. For at fremtidssikre ogeffektivisere administrationen har det derfor været nød vendigt at samle opgavevaretagelsen. Det harnødvendigtværet Fødevareministeriets vurdering, at de største faglige og økonomiske gevinster vil opnås ved ensamling af opgaven i NaturErhvervstyrelsen i København, hvor der i forvejen er et stort fagligt miljøvedr. regulering af landbruget og kort og datagrundlag om jordbrugserhvervet. En placering afguleringkort-opgaven uden for København ville således ikke have medført de samme gevinster. Det skal i
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
tilknytning hertil bemærkes at liberaliseringen af loven har medført, at langt de fleste sager kanafgøres uden kendskab til lokale forhold og besigtigelser i marken.For så vidt angår opgaven vedr. analyser af jordbrugserhvervene, som er blevet varetaget afstatsforvaltningerne i tilknytning til landbrugslovadministrationen, er Fødevareministeriet ved atundersøge, hvor denne opgave mest hensigtsmæssigt kan placeres ud fra faglige og økonomiskehensyn.Jeg kan desuden oplyse, at regeringen, I lyset af den teknologiske udvikling, vil gennemføre enopdatering af analysen om udflytning af statslige arbejdspladser fra den daværende Erhvervs- ogBoligstyrelse (2002), hvor der lægges særlig vægt på at vurdere de dele af rapporten, hvorforudsætningerne synes ændret.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk