Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
B 1
Offentligt
1248994_0001.png
1248994_0002.png
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. maj 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MOC/ J.nr. 2013-2943
Under henvisning til Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalgsbrev af 2. maj 2013 følger hermed social- og integrationsministerenssvar på spørgsmål nr. 14 (B1 om akuthuse).Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Sundheds- og Forebyggelses-udvalget.
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:B1Forslag til folketingsbeslutning om akuthuse til stofmisbrugere.Spørgsmål 14Vil ministeren oplyse, hvor mange akuthuse til behandling af misbrugspatienterder findes i kommunerne og redegøre for, hvordan disse akuthuse er finansie-ret, jf. B 1 – bilag 5?
Svar:Kommunerne har en række forskellige tilbud af behandlings- og omsorgs-mæssig karakter til borgere med stofmisbrug, herunder borgere med behovfor en akut indsats, men ’akuthuse’ er ikke et generelt tilbud i kommunaltregi.Med satspuljeaftalerne for 2012 og 2013 er der afsat i alt 32 mio. kr. til etakut krisecenter for socialt udsatte med stofmisbrug. Krisecenteret er etakut tilbud til socialt udsatte borgere med stofmisbrug, der befinder sig i enakut og til tider livstruende situation, og som har behov for et skærmetdøgnophold, hvor de kan få ro og støtte til at få stabiliseret deres situation.Det er samtidig en gruppe, der kan have svært ved at indgå i en del af deeksisterende tilbud.På krisecentret foretages en vurdering af den enkeltes situation og behovfor støtte, og der foretages et sundhedstjek af brogeren af stedets læge.
2
Borgerne kan f.eks. tilbydes støtte til afklaring af evt. psykiatriske forhold,substitutionsbehandling samt omsorg og socialfaglig støtte og vejledning.Derudover får borgeren støtte til at få skabt klarhed over sin situation, oghvilken hjælp der er behov for i umiddelbar forlængelse af opholdet. Dettekan f.eks. være social stofmisbrugsbehandling i dag- eller døgnregi, tilknyt-ning til en støttekontaktperson eller hjælp til bolig.Det akutte krisecenter er åbnet 1. februar 2013. I tilbuddet er der plads til20 borgere, og det forventes, at der i perioden fra februar 2013 til ultimo2015 vil være 220-230 borgere tilknyttet tilbuddet. Frem til nu har der været15 borgere på centret. Krisecentret har oplyst til Socialstyrelsen, at det kun imeget begrænset omfang har modtaget henvendelser fra pårørende, i detder oplyses om højst tre henvendelser.Det akutte krisecenter er organiseret i et partnerskab mellem Kongens Ø,Landsforeningen af Væresteder samt Fredericia Kommune og centeret erplaceret i Munkerup i Nordsjælland. For borgeren går vejen ind i tilbuddetgennem de lokale væresteder eller kommunernes opsøgende medarbejdere,som netop har kontakt til mange af de udsatte borgere med stofmisbrug.Yderligere oplysninger om tilbuddet kan findes på www.akutkrisecenter.dk.Som udgangspunkt er der mulighed for tre måneders ophold, men der tagesaltid højde for den enkeltes situation. Således vil opholdet for nogle borgereblive af lidt kortere varighed og for andre borgere af lidt længere varighed.Følgende kommuner deltager på nuværende tidspunkt i projektet: Aalborg,Aarhus, Esbjerg, Fredericia, Greve, Hjørring, København, Næstved, Odenseog Svendborg. Derudover er der dialog med endnu en kommune om eventu-el deltagelse i projektet.
Karen Hækkerup/ Anders Møller Jakobsen