Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen 2012-13
UUF Alm.del
Offentligt
1226353_0001.png
1226353_0002.png
1226353_0003.png
FolketingetUdvalget for ForretningsordenenChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:
14. marts 2013Statsrets- og Menneske-retskontoretSagsbeh.: Lasse BojeSagsnr.: 2013-0032-0624Dok.:718823
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 2 (Alm. del), som Un-derudvalget under Folketingets Udvalg for Forretningsordenen har stillettil justitsministeren den 6. februar 2013.
Morten Bødskov/Jens Teilberg Søndergaard
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 2 (Alm. del) fra Underudvalget under Folketingets Ud-

valg for Forretningsordenen:

”I forlængelse af UUF alm. del – svar på spørgsmål 3 (2011-12), bedes ministeren redegøre for, hvordan undersøgelses-kommissioner i dag screener og afgør, hvem der skal indkaldessom vidner. Ministeren bedes komme med et par konkrete ek-sempler fra Skattesags- eller Irak-kommissionen?”

Svar:

1.

Som det fremgik af den foreløbige besvarelse af 13. februar 2013 afspørgsmålet, ville Justitsministeriet til brug for besvarelsen af den sidstedel af spørgsmålet rette henvendelse til henholdsvis Skattesagskommissio-nen og Irak- og Afghanistankommissionen og forespørge, om de pågæl-dende undersøgelseskommissioner kunne bidrage med oplysninger af denønskede karakter.

2.

Skattesagskommissionen har i den anledning udtalt følgende:”Som bekendt har kommissionen til opgave at undersøge og redegø-re for det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til, hvad stats-lige forvaltningsmyndigheder har foretaget sig i forbindelse medSKAT Københavns behandling af Helle Thorning-Schmidt og Ste-phen Kinnocks skattesag. Kommissionen skal bl.a. undersøge og re-degøre for, i hvilket omfang personer uden for SKAT Københavnhar været involveret i SKAT Københavns behandling af skattesagen.Kommissionen skal endvidere undersøge og redegøre for, i hvilketomfang der er videregivet eller forsøgt videregivet fortrolige oplys-ninger fra skattesagen. Kommissoriet fremgår af kommissionenshjemmeside.Til brug for undersøgelsen har kommissionen bl.a. anmodet SKATKøbenhavn, Skatteministeriet, Statsministeriet, Folketingets Om-budsmand og Københavns Politi om at udlevere alt materiale, somkan belyse de spørgsmål, som kommissionen skal undersøge. Kom-missionen har endvidere anmodet SKAT København og Skattemini-steriet om at oplyse hvilke medarbejdere, der direkte eller indirektehar haft med sagen at gøre, og på hvilken måde medarbejderne harhaft med sagen at gøre.På grundlag af det indhentede materiale, de indhentede oplysningerog det i øvrigt foreliggende har kommissionen efter samråd medkommissionens udspørger indkaldt vidner. Ved udvælgelsen af vid-nerne har kommissionen taget hensyn til en række forhold, herunderisær om det er sandsynligt, at personen har relevant viden om det,der skal undersøges, eller om personen har været placeret således, atvedkommende bør spørges herom. I vurderingen er indgået, at detofte først under selve afhøringen vil stå klart, om vedkommende rentfaktisk kan bidrage til sagens oplysning, og at udvælgelsen af dem,2
der skal indkaldes, ikke bør begrænses til personer, om hvilke det fo-rekommer sikkert, at de har en relevant viden af betydning for un-dersøgelsens genstand.Foreløbigt har kommissionen indkaldt 43 vidner, hvoraf 8 vidner iden relevante periode har haft forbindelse til SKAT København, 22til Skatteministeriet, 2 til Statsministeriet, 6 til medierne og de reste-rende 5 har haft anden forbindelse. Vidnerne fremgår af kommissio-nens hjemmeside. Antallet af vidner må navnlig ses i sammenhængmed, at det bl.a. er kommissionens opgave at søge afdækket, hvemder måtte have videregivet oplysninger fra skattesagen, hvorfor dethar været nødvendigt at indkalde alle, der har haft adgang til oplys-ningerne. Afhøringerne blev påbegyndt i august sidste år, og det for-ventes, at afhøringerne vil strække sig til maj i år.”

3.

Irak- og Afghanistankommissionen har over for Justitsministeriet oplyst,at kommissionen endnu ikke har haft anledning til at forholde sig tilspørgsmålet om, hvordan den nærmere vil tilrettelægge processen med ud-vælgelse af vidner, der skal afgive forklaring. Kommissionen befinder sigsåledes endnu i den indledende fase med indhentelse af relevante doku-menter mv. I lyset heraf vil Kommissionen tilrettelægge sit videre arbejde.Kommissionen er derfor ikke nu i stand til at bidrage med erfaringer, derkan belyse spørgsmålet.
3