Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del
Offentligt
1293199_0001.png
1293199_0002.png
1293199_0003.png
J.nr. 13-4946339Den 24-10-2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 637 af 21. august 2013 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen(V).
Holger K. Nielsen/Per Hvas
1/3
Spørgsmål
Vil Ministeren oplyse, om det er korrekt som BT, har beskrevet, at det afSKAT’s interne retningslinjer fremgår, at SKAT har hjemmel til at indhenteteledata i form af masteoplysninger, og såfremt det er tilfældet, bedes ministe-ren oplyse, hvorfor ministeren under ministeransvar, har misinformeret Folke-tinget i ”Redegørelse om diverse spørgsmål vedrørende logningsreglerne”, side18, hvoraf det fremgår, at Skatteministeriet ikke har taget stilling til, om der iskattekontrolloven er hjemmel til at få udleveret teleoplysninger, der er gemtunder logningsbekendtgørelsen?
Svar
SKAT har oplyst, at den juridiske vejledning ikke indeholder retningslinjer omindhentning af teledata i form af masteoplysninger, men det fremgår af et in-ternt notat om ”Kontrolbeføjelser i skattesager med særlig henblik på MoneyTransfer” fra 26. juni 2012, at masteoplysninger også vil kunne være relevanteat indhente, hvis det i det konkrete tilfælde er nødvendigt at fastslå skatteydersbenyttelse af en bestemt fast ejendom.Når der anvendes en mobiltelefon, etableres telefonforbindelsen via telema-ster, og oplysning om tidspunkt og varighed af telefonens anvendelse dannergrundlag for afregningen mellem teleselskabet og brugeren. De oplysninger,som er nødvendige for, at teleselskaberne kan debitere kunden, og som gene-reres bl.a. fra masteoplysninger, er oplysninger, som er blevet registreret, ogsåfør logningsbekendtgørelsen trådte i kraft.Det er Skatteministeriets opfattelse, at de oplysninger, som teleselskaberneregistrerer af hensyn til kundeforholdet,også før logningsbekendtgørelsen tråd-te i kraft, er omfattet af skattekontrollovens oplysningspligt, når betingelsernefor at anvende skattekontrollovens § 8 D er til stede i den konkrete sag. Detgælder uanset, om de samme oplysninger i dag også er omfattet af logningsbe-kendtgørelsen.Logningsdirektivet regulerer hvilke oplysninger, som skal opbevares af telesel-skaberne af hensyn til efterforskningen af straffesager. Direktivet er udmøn-tetdels i logningsbekendtgørelsen, som omfatter krav til lagringen af oplysnin-ger, dels i retsplejeloven, som omfatter proceduren for udlevering af oplysnin-ger i forbindelse med politiets efterforskning af straffesager. Som det fremgåraf mit svar på spørgsmål 149 af 20. november 2012, vedrører SKATs kontrol-virksomhed ikke strafferetlig efterforskning og er således ikke og skal ikkevære reguleret af logningsdirektivet.Der er derfor ikke tale om en misinformation af Folketinget, når der i ”Rede-gørelse om diverse spørgsmål vedrørende logningsreglerne” anføres, at det erusandsynligt, at SKAT skulle få behov for at indhente oplysninger registreret ihenhold til logningsbekendtgørelsen. De oplysninger, SKAT som udgangs-punkt har behov for, registreres allerede uafhængigt af logningsbekendtgørel-sen. Forbeholdet om rækkevidden af skattekontrollovens § 8 D vedrører situa-2/3
tioner, hvor SKAT måtte anmode om oplysninger, som alene registreres imedfør af logningsbekendtgørelsen.For fuldstændighedens skyld vil jeg nævne, at den tvivl, der efterfølgende errejst om rækkevidden af oplysningspligten i skattekontrollovens § 8 D i for-hold til bl.a. undtagelsesbestemmelsen i e-databeskyttelsesdirektivets art. 15, vilblive forsøgt afklaret ved at Skatteministeriet og Erhvervsstyrelsen i fællesskabretter henvendelse til EU-Kommissionen.
3/3