Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1270327_0001.png
1270327_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 579800039856622. juli 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 25. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr.404 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKarina Adsbøl (DF).
J.nr. 2013-5136

Spørgsmål nr. 404:

”Ministeren bedes redegøre for, om kommunerne kan standse sygedagpengene,hvis kommunerne vurderer, at en borgers tilstand er stationær uden, at den pågæl-dende er berettiget til revalidering, fleksjob eller førtidspension. Ministeren bedesendvidere redegøre for, hvilke andre muligheder en borger har for at få hjælp,hvordan borgeren er stillet økonomisk samt redegøre for, om lovgivningen gør, aten borger evt. kan falde mellem to stole?”

Endeligt svar:

Regeringen har fremlagt en ny sygedagpengemodel, som blandt andet indeholderen ny forlængelsesregel, så personer med livstruende, alvorlig sygdom kan modta-ge sygedagpenge under hele sygdomsforløbet, samt at personer, der har modtagetsygedagpenge i en periode på seks måneder, og som derefter ikke kan få forlængetderes sygedagpenge efter en af de gældende forlængelsesregler, starter i ressource-forløb. Den nye sygedagpengemodel forhandles med forligspartierne bag sygefra-værsaftalen fra 2008.Efter sygedagpengeloven er retten til sygedagpenge betinget af, at en person eruarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. Afgørelsen af, om en person er uarbejds-dygtig, sker på grundlag af en samlet vurdering af sygdommen og dens indvirknin-ger på den sygemeldtes arbejdsevne.Efter sygedagpengeloven ophører udbetalingen af sygedagpenge, når den syge-meldtes helbredstilstand er stationær, og kommunen efter en individuel konkretvurdering af personens arbejdsevne skønner, at den sygemeldte ikke er berettiget tilrevalidering, ressourceforløb, visitationsforløb til fleksjob eller førtidspension. Veden individuel konkret vurdering skal der foretages en samlet og helhedsorienteretvurdering af borgerens ressourcer og udfordringer i forhold til arbejdsevnen.Sygedagpengene kan således ikke standses alene med henvisning til, at der er taleom en stationær lidelse. Kommunen skal forinden vurdere, om den sygemeldte skalhave ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, og i så fald sammen med den
sygemeldte udarbejde rehabiliteringsplanens forberedende del og forelægge sagenfor det tværfaglige rehabiliteringsteam.I de tilfælde, hvor kommunen når frem til, at der ikke længere er grundlag for atudbetale sygedagpenge, men heller ikke skønner, at personen er berettiget til res-sourceforløb, fleksjob eller førtidspension, vil personen kunne være berettiget tilkontanthjælp, hvis den pågældende opfylder betingelserne herfor. Kontanthjælpudgør det underste økonomiske sikkerhedsnet og er derfor betinget af, at pågæl-dende ikke på anden måde kan forsørge sig selv.Er borgeren ikke enig i kommunens afgørelse, kan borgeren klage over afgørelsen iankesystemet.
Med venlig hilsen
Mette Frederiksen
2