Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1037333_0001.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 12. oktober 2011 stillet mig følgen-de spørgsmål nr. 5 alm. del, stillet efter ønske Per Clausen (EL), som jeg hermedskal besvare.

Spørgsmål nr. 5:

"Ministeren bedes kommentere Hans Henrik Lindboe fra Ea Energianalyses forslagom at udbyde havvindmølleparkerne i mindre projekter, som gør det attraktivt for an-dre og mindre investorer end de helt store energiselskaber at byde på disse, set i ly-set af, at Hans Henrik Lindboe mener, at dette vil kunne reducere omkostningerneved omstillingen til vedvarende energi dramatisk, jf. artiklen i Ingeniøren den 12. ok-tober 2011: ”Sådan sparer Danmark to milliarder på vindmølleudbygning"

Svar:

Vi kommer ikke uden om at revidere den hidtidige udbudsmodel, så det bliver mereattraktivt for private selskaber at byde på de fremtidige havmølleprojekter.Jeg vil ikke udelukke, at en opdeling af de helt store parker vil kunne tiltrække flereinvestorer, og at det vil kunne få betydning for prisen. Til gengæld er der meget bety-delige stordriftsfordele ved etablering af store havmølleparker. Det gælder f.eks. in-stallationsomkostninger, fundamenter og vedligeholdelse, hvilket taler imod en opde-ling. For at afdække fordele og ulemper yderligere har Energistyrelsen bedt Deloitteom at analysere effekten af en eventuel opdeling af store parker.
MinisterenDato: 7. november 2011J.nr.2011-4708
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard