Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 (1. samling)
AMU Alm.del
Offentligt
1021789_0001.png
1021789_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 8. juli 2011 stillet følgende spørgsmål nr.505 (AMU alm. del), som hermed besvares.
Dato: 28. juli 2011J.nr. 2011-0010571
Spørgsmål nr.505:
”Kan ministeren bekræfte at der med aftalen om en førtidspensionsreform fradecember 2000 blev givet mulighed for at den enkelte selv kunne søge førtidspen-sion?”
Endeligt svar:
Efter de gældende regler er det som udgangspunkt ikke muligt at søge om førtids-pension.Personer, der har problemer med arbejdsevnen, kan bede kommunen om hjælp.Herefter skal kommunen foretage en helhedsvurdering og tage stilling til, hvilkenform for hjælp der er den rigtige.Førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 18 år og indtil folkepensionsal-deren. Det er en betingelse for at få tilkendt førtidspension, at personens arbejdsev-ne er varigt nedsat. Arbejdsevnen skal være nedsat i et omfang, der betyder, at denpågældende ikke vil være i stand til at forsørge sig selv ved et indtægtsgivende ar-bejde, herunder i et fleksjob.Påbegyndelsen af en sag om førtidspension forudsætter som hovedregel, at alle re-levante muligheder for at forbedre arbejdsevnen har været afprøvet i praksis, og atder foreligger dokumentation for, at arbejdsevnen ikke varigt kan forbedres. Allerelevante aktiverings-, revaliderings- og behandlingsmæssige – og øvrige foran-staltninger – skal være afprøvet, og det skal være dokumenteret, at den pågælden-des arbejdsevne er varigt nedsat i forhold til ethvert erhverv.At få tilkendt en førtidspension kan derfor tage relativt lang tid, fordi kommunerneskal afprøve alle relevante muligheder for at bringe en person tilbage på arbejds-markedet.Med aftalen om en førtidspensionsreform i december 2000, der trådte i kraft 1. ja-nuar 2003, blev der indført mulighed for, at en person kan anmode om, at der aleneskal tages stilling til spørgsmålet om førtidspension. I sådanne tilfælde skal kom-munen træffe afgørelsen på det foreliggende oplysningsgrundlag og inden for 3måneder.
Kravene for tilkendelse af førtidspension i sådanne tilfælde er imidlertid de samme,som dem der gælder i øvrige sager. Der vil således skulle gives afslag, hvis sagenikke er tilstrækkeligt dokumenteret, fx hvis der ikke er foretaget relevante arbejds-prøvninger eller andre forsøg på at udvikle arbejdsevnen hos borgeren. Der er der-med ikke tale om, at man efter de gældende regler kan søge om førtidspension ogfå tilkendt førtidspension inden for 3 måneder, hvis ikke alle relevante udviklings-muligheder, arbejdsprøvninger m.v. har været afprøvet. Der er alene tale om, atpersoner, som mener, at deres sag allerede er klar til afgørelse, har ret til at bedekommunen om at træffe afgørelsen på det foreliggende grundlag.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2