Retsudvalget 2010-11 (1. samling)
REU Alm.del
Offentligt
918452_0001.png
918452_0002.png
918452_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
19. november 2010Statsretskontoret2010-792-1474BBO41565
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 39 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. oktober 2010.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL).
Lars Barfoed/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 39 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):”Ministeren bedes på baggrund af høring af et repræsentativtudsnit af ministerierne lave et skøn over, hvor stor en del afde begæringer om aktindsigt ministerierne modtager, somville falde ind under §§ 24 og 25 i forslaget fra Offentlig-hedskommissionen til ny offentlighedslov.”Svar:1.Offentlighedskommissionens betænkning nr. 1510/2009 om offentlig-hedsloven indeholder i kapitel 27 et udkast til en ny offentlighedslov, derbl.a. – som noget nyt i forhold til den gældende offentlighedslov – inde-holder følgende udkast til bestemmelser:”§23.Retten til aktindsigt omfatter ikke interne dokumenter. Som internedokumenter anses1) dokumenter, der ikke er afgivet til udenforstående,2) dokumenter, der efter § 24, stk. 1, udveksles i forbindelse med minister-betjening, og3) dokumenter, der efter § 25 udveksles i forbindelse med økonomiske el-ler politiske forhandlinger eller i forbindelse med drøftelser om fælleskommunale og regionale politiske initiativer.Stk. 2. […]§ 24.Retten til aktindsigt omfatter ikke:1) Interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem et ministeri-ums departement og dets underordnede myndigheder i forbindelse medministerbetjening.2) Interne dokumenter og oplysninger, der udveksles mellem ministerierindbyrdes i forbindelse med ministerbetjening.Stk. 2.Stk. 1 gælder ikke1) i sager, hvori der er eller vil blive truffet en konkret afgørelse af enforvaltningsmyndighed,2) i sager om indgåelse af kontraktsforhold, og3) i forbindelse med et ministeriums udførelse af kontrol- eller tilsynsop-gaver.§ 25.Retten til aktindsigt omfatter ikke interne dokumenter og oplysnin-ger, der udveksles mellem de foreninger, der er omfattet af § 3, stk. 1, nr.3, samt disses medlemmer i forbindelse med økonomiske eller politiskeforhandlinger med staten eller i forbindelse med drøftelser om fælleskommunale og regionale politiske initiativer.”
2.Justitsministeriet kan oplyse, at ministeriet ikke er i besiddelse af op-lysninger om, hvor mange aktindsigtsbegæringer de øvrige ministeriermodtager, og hvor stor en andel af aktindsigtsanmodningerne i de øvrigeministerier som vedrører dokumenter og oplysninger, som ville have væ-ret omfattet af §§ 24-25 i Offentlighedskommissionens lovudkast, hvissådanne regler havde været gældende.2
En besvarelse af spørgsmålet vil således forudsætte, at Justitsministeriet– ud over en manuel gennemgang af ministeriets egne aktindsigtssagergennem en ikke nærmere afgrænset periode – indhenter oplysninger her-om vedrørende et meget stort antal sager fra i hvert fald en del af de øv-rige ministerier. Herefter vil der skulle foretages en nærmere gennem-gang af hver enkelt sag og eventuelt indhentes yderligere oplysninger fradet pågældende ministerium med henblik på konkret at vurdere, om der iden enkelte sag er dokumenter eller oplysninger, som – hvis der, da an-modningen om aktindsigt blev behandlet, havde eksisteret bestemmelsersvarende til bestemmelserne i §§ 24-25 i Offentlighedskommissionenslovudkast – ville havde været omfattet af de pågældende bestemmelser.En sådan indhentelse, nærmere gennemgang og konkret vurdering af etmeget stort antal sager vil være endog særdeles tids- og ressourcekræ-vende, og Justitsministeriet finder på den baggrund ikke grundlag herfor.
3