Retsudvalget 2008-09
REU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
16. marts 2009Politikontoret2009-150-1036RPH40151
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 414 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. februar 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen Hækkerup (S).
Brian Mikkelsen/Barbara Bertelsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 414 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:
”Mener ministeren ikke, at der er behov for regler for, hvor-dan politiet skal håndtere en fundet stjålen bil, så det undgås,at tyve, der har stjålet en bil, ikke blot "genstjæler" den efterendt afhøring, og inden at den borger, hvis bil det drejer sigom har haft lejlighed til at hente den stjålne bil, f.eks. har degældende regler i en konkret sag betydet, at en mand, hvis bilvar fundet efter at have været stjålet, måtte konstatere, at denselv samme tyv havde stjålet bilen igen, der hvor politiethavde fundet den, idet tyven gik blot tilbage efter endt afhø-ring, og kørte videre, uden at bilens rette ejermand på de totimer, der gik inden bilen blev stjålet igen, havde mulighedfor selv at nå frem til bilen?”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentetfølgende udtalelse fra Rigspolitiet, hvortil der henvises:”Sydøstjyllands Politi har oplyst, at man har behandlet en sagom et brugstyveri af en bil ved et storcenter i Kolding. Detfremgår af denne sag, at bilen blev efterladt på parkerings-pladsen ved Bilka i Kolding, hvor politiet anholdt biltyven.Det fremgår videre af sagen, at politiet sørgede for, at bilenblev aflåst, inden politiet forlod stedet. Politiet underrettedeumiddelbart herefter ejeren af bilen om, hvor bilen var parke-ret. Senere samme dag meddelte ejeren politiet, at bilen ikkevar på parkeringspladsen, men at den tilsyneladende var ble-vet stjålet igen.Der findes ikke særlige regler for, hvordan politiet skal di-sponere, når man finder frem til en stjålen bil. Der er imidler-tid praksis for, at politiet foretager ”uanmodet forretningsfø-relse” for at forebygge, at ejeren af bilen påføres yderligeretab. Politiet handler således ud fra en forventning om, hvadbilens ejer ville foretage sig i det pågældende tilfælde. Ek-sempelvis vil en bil, der ikke kan aflåses, kunne transporterestil en oplagsplads for ejerens regning. Politiet må i den for-bindelse selvsagt også påse, at politiet ikke påfører bilens ejerunødvendige udgifter ved for eksempel at transportere ogopmagasinere køretøjer, der i øvrigt er sikret på anden vis,herunder ved almindelig aflåsning af bilen.Højesteret har udtalt sig om politiets forpligtelser ved fund afstjålne biler i forbindelse med et erstatningskrav rejst modpolitiet (Ugeskrift for Retsvæsen 2002, side 333). I sagenhavde politiet ved en fejl ikke som sædvanligt orienteret bi-2
lens ejer om, hvor den genfundne bil befandt sig. Højesteretudtalte i sagen bl.a. følgende:”Der er tale om en fejl begået på et område, som harkarakter af service over for borgerne. Underretning frapolitiet sker med det formål at give ejeren mulighed forpå ny at komme i besiddelse af bilen – ikke at forebyg-ge dens fornyede bortkomst. Fejlen er underordnet iforhold til den umiddelbare årsag til tabets opståen, ty-veriet, og hverken ejeren eller forsikringsselskabet kanhave en rimelig forventning om tabsudligning i kraft aferstatningsansvar for politiet. Der ses endvidere ikke atforeligge et særskilt præventivt behov for erstatnings-retlig sanktionering af en sådan fejl.”Sydøstjyllands Politi har i den konkrete sag disponeret ioverensstemmelse med den foran beskrevne praksis på områ-det.”På den anførte baggrund finder jeg ikke anledning til at tage særligeinitiativer på området.
3