Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 16 (L 38), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 14. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 16 (L 38) fra Folketingets Retsudvalg:

 

”Kan personoplysninger fra registeret, udleveres til udenlandske myndigheder, og i hvilke tilfælde?”

 

Svar:

 

Det fremgår ikke af spørgsmålet, præcis hvilke former for personoplysninger, der sigtes til, ligesom det ikke er nærmere specificeret, hvilket register der tænkes på.

 

Det fremgår ligeledes ikke af spørgsmålet, hvilke lande eller hvilke typer udenlandske myndigheder, der tænkes på – eller til hvilken brug videregivelsen i givet fald skal ske.

 

På den baggrund gives i det følgende en helt generel skitsering af de overordnede rammer for videregivelse af oplysninger fra politiets registre til udenlandske myndigheder:

 

1. Som det fremgår af de specielle bemærkninger til lovforslagets § 6, vil de oplysninger, som politiet vil være i besiddelse af til brug for sager om meddelelse af karantæne, hovedsagligt være oplysninger, der i findes i de eksisterende registre mv. i politiets regi, herunder navnlig Kriminalregisteret og politiets sagsstyringssystem, POLSAS.

 

Som det videre fremgår det anførte sted, har Rigspolitiet oplyst, at der forventes etableret en national efterforskningsdatabase, der skal danne grundlag for systematisk indsamling, bearbejdning og analyse af trusler mod den offentlige orden og sikkerhed bl.a. i forbindelse med større offentlige arrangementer, herunder fodboldkampe. En sådan database vil fuldt ud være underlagt persondatalovens regler, herunder om anmeldelse til Datatilsynet.

 

Der kan i øvrigt henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 2 og 15 samt pkt. 9 i den kommenterede høringsoversigt.

 

2. Betingelserne for videregivelse af oplysninger fra Kriminalregisteret til udenlandske myndigheder er reguleret i bekendtgørelse nr. 218 af 27. marts 2001 om behandling af personoplysninger i Det Centrale Kriminalregister (kriminalregisterbekendtgørelsen).

 

Det fremgår af § 21, nr. 8-10, i bekendtgørelsen, at Rigspolitiet efter begæring udsteder fuldstændige udskrifter af Kriminalregisteret og straffeattester til offentlig brug til følgende:

 

3. For så vidt angår politiets øvrige registre vil spørgsmålet om videregivelse af personoplysninger herfra som udgangspunkt være reguleret af persondatalovens regler.

 

For offentlige myndigheder finder persondataloven anvendelse ved behandling – herunder videregivelse – af oplysninger, som helt eller delvist foretages ved hjælp af elektronisk databehandling, og for ikke-elektronisk behandling af personoplysninger, der er eller vil blive indeholdt i et register, jf. lovens § 1, stk. 1.

 

I lovens §§ 5-8 er fastsat de almindelige behandlingsregler – herunder regler om videregivelse – og lovens § 27 indeholder særlige regler om overførsel af oplysninger til tredjelande. Fælles for reglerne er, at det i vidt omfang beror på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, i hvilket omfang videregivelse af personoplysninger vil kunne findes.

 

Spørgsmålet om videregivelse af personoplysninger til udenlandske myndigheder bero vil således bero på en konkret vurdering af de foreliggende omstændigheder, herunder forholdene i det pågældende land og i den forbindelse, hvordan de fortrolige oplysninger i praksis må antages at blive anvendt i modtagerlandet.