Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 4 (Alm. del), som Folketingets Underudvalg under Udvalget for Forretningsorden har stillet til justitsministeren den 23. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

 Carsten Kristian Vollmer

 


Spørgsmål nr. 4 (Alm. del) fra Folketingets Underudvalg under Udvalget for Forretningsorden:

 

”Ministeren bedes kommentere vedlagte åbne brev fra Peter Øvig Knudsen af 14. maj 2008.”

 

Svar:

 

I det omhandlede åbne brev af 14. maj 2008 tilbyder Peter Øvig Knudsen sin assistance til det fortsatte undersøgelsesarbejde omkring Blekingegadesagen og ønsker i den forbindelse adgang til Politiets Efterretningstjenestes ”centrale dokumenter” i sagen. Peter Øvig Knudsen anfører samtidig, at han endnu ikke har modtaget svar på en klage til Justitsministeriet over Politiets Efterretningstjenestes afslag på aktindsigt i Blekingegadesagen.

 

Som det fremgår af Justitsministeriets vedlagte besvarelse af 22. februar 2008 af spørgsmål nr. 170 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg, har Peter Øvig Knudsen i forbindelse med udarbejdelsen af sine bøger om Blekingegadebanden fået adgang til alt eksisterende materiale hos Justitsministeriet, Rigsadvokaten, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, Statsadvokaten for København og Bornholm samt Københavns Politi. Derimod har Peter Øvig Knudsen – med enkelte undtagelser – ikke haft direkte adgang til Politiets Efterretningstjenestes arkiver.

 

I sommeren 2007 klagede Peter Øvig Knudsen til Justitsministeriet over at have fået afslag på aktindsigt hos Politiets Efterretningstjeneste.

 

Justitsministeriet forventer inden sommerferien at kunne træffe afgørelse i klagesagen, hvis behandling bl.a. har nødvendiggjort en gennemgang af et omfattende materiale i Politiets Efterretningstjenestes arkiver.

 

Justitsministeriet har under behandlingen af klagesagen løbende telefonisk orienteret Peter Øvig Knudsens om status for sagsbehandlingen, senest i begyndelsen af maj 2008.

 

For så vidt angår Justitsministeriets ”køreplan” – som skal skabe grundlag for, at der så hurtigt som overhovedet muligt efter, at PET-kommissionens beretning er afgivet, kan tages stilling til behovet for yderligere afklaring af Blekingegadesagen – kan der henvises til Justitsministeriets besvarelse af 7. maj 2008 af spørgsmål nr. 544 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg.