Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 3 (Alm. del), som Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen har stillet til justitsministeren den 16. maj 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

Carsten Kristian Vollmer

 


Spørgsmål nr. 3 fra Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen (Alm. del):

 

”Kan ministeren oplyse, om regeringsaftalen mellem Norge, Sverige og Danmark af 20. april 1990 om nedsættelse af Det Fællesnordiske Granskningsudvalg forhindrer, at der i Danmark gennemføres en undersøgelse af de brandtekniske aspekter af branden i »Scandinavian Star«, herunder om aftalen forhindrer, at en sådan undersøgelse fortrinsvis angår de oplysninger, der er fremkommet inden for de senere år?”

 

Svar:

 

1. Få dage efter branden på Scandinavian Star blev det mellem regeringerne i Norge, Sverige og Danmark aftalt at nedsætte et undersøgelsesudvalg (Granskningsudvalget). Det fællesnordiske granskningsudvalg, der blev nedsat i Norge ved kongelig resolution af 20. april 1990, skulle bl.a. vurdere ulykkens årsag, skibets tekniske standard, udrustning, besætning, drift og redningsberedskab i forhold til gældende regler.

Som det fremgår af min samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 1 (Alm. del) fra Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen, blev det mellem regeringerne i Norge, Sverige og Danmark endvidere aftalt, at efterforskningen i sagen skulle opdeles således, at de norske myndigheder efterforskede branden og dens umiddelbare årsag, at de svenske myndigheder efterforskede brandslukningsarbejdet og de tekniske forhold på skibet, og at de danske myndigheder efterforskede skibets ejer- og forsikringsforhold samt skibets almindelige sødygtighed og overensstemmelse med den søretlige lovgivning.

Det fremgår endvidere af den nævnte besvarelse, at den norske rigsadvokat i 2002 traf afgørelse om, at der ikke var grundlag for at genoptage den del af efterforskningen, der blev varetaget af de norske myndigheder. Som videre anført i besvarelsen besluttede Rigsadvokaten den 28. januar 2005, at den danske del af efterforskningen ikke skulle genoptages. Efter en nøje gennemgang og overvejelse af alle relevante akter i sagen tiltrådte Justitsministeriet den 13. juli 2006 Rigsadvokatens beslutning.

2. En ny – dansk – undersøgelse af de brandtekniske aspekter af branden på Scandinavian Star vil efter min opfattelse ikke stemme overens med den indgåede regeringsaftale mellem Norge, Sverige og Danmark.

Der er i øvrigt efter min opfattelse ikke fremkommet yderligere materiale vedrørende branden, som giver mig anledning til at ændre Justitsministeriets afgørelse af 13. juli 2006 om ikke at genoptage den danske del af efterforskningen, ligesom der efter min opfattelse ikke er grundlag for at rette henvendelse til den norske rigsadvokat om genoptagelse af efterforskningen af branden og dens årsag.