Det Udenrigspolitiske Nævn 2005-06
Bilag 44
Offentligt
242711_0001.png
Bilag til forsvarsministerensskrivelse af 23. januar 2006
(B 64 - Spørgsmål 56)
Spørgsmål nr. 56:”Hvordan vil ministeren definere de danske soldaters opgaver i Afghanistan, herunderhvad hovedopgaven er, og om de danske soldater på nogen måde skal indgå i USA´s jagt påTaleban og Al-Qaeda-folk, sådan som det blandt andet er beskrevet i Berlingske Tidende d.20.01.06?”Svar:Som det fremgår af ISAFs operationsplan 10302, Annex C (som fremsendt i besvarelsen afspørgsmål 8 til B 64) omfatter opgaverne for den internationale sikkerhedsstyrke i Afgha-nistan (ISAF), herunder for det danske bidrag; blandt andet:Assistance til den afghanske regering med at udbrede den afghanske regeringsmyndighed til hele Afghanistan.Gennemførelse af stabilitets- og sikkerhedsoperationer i koordination med de af-ghanske sikkerhedsstyrker.Vejledning og støtte til den nationale afghanske hær.Støtte til det afghanske regerings program vedrørende afvæbning af illegale be-væbnede grupper.
ISAF støtteopgaver omfatter blandt andet:Støtte til det afghanske civile politis integration samt koordinering med den afghan-ske hær og ISAF.Rådgivning og støtte til den afghanske regering med udvikling af grænsekontrol.Inden for ISAFs begrænsninger støtte den afghanske regerings antinarkotika pro-gram.Efter anmodning støtte humanitære operationer udført af den afghanske regering,internationale organisationer og NGO’er.Støtte UNAMA, UNHCR mv. i forbindelse med flygtninges og fordrevnes tilbageven-den.Støtte ansvarlige myndigheder og organisationer i kampen mod menneskehandel.Efter anmodning støtte den afghanske regering, internationale organisationer ogNGO’er med at gennemføre katastrofehjælp.
Det skal bemærkes, at udryddelse af opiumsmarker ikke er en opgave for ISAF, jf. besva-relsen af spørgsmål 49 til B 64.Det skal endvidere bemærkes, at ISAF ikke har til opgave at gennemføre anti-terrorismeoperationer, hvilket fremgår af punkt 1.g.(2) i operationsplanen. ISAF kan dog i ekstremetilfælde støtte koalitionens operationer i henhold til operationsplanens punkt 3.,i.,(7),(b).Disse ekstreme tilfælde kan omfatte indsættelse for at undgå, at koalitionens styrker samtafghanske sikkerhedsstyrker mister livet eller bliver taget til fange, herunder eventuel eva-kuering af udsat personel.
Side 1/1