Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

I forbindelse med behandlingen af (L 31) Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Befordringsordning) har

Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 29. november 2005 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 7:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24. november 2005 fra ’Dansk Friskoleforening, jf. L 31 – bilag 17.”

 

Svar:

I overensstemmelse med aftalen om finansloven for 2006 mellem regeringen og Dansk Folkeparti er der i ændringsforslaget til finansloven for 2006 afsat 16,9 mio. kr. til nedsættelse af befordringsudgifterne for elever i frie grundskoler.

 

De afsatte midler til nedsættelse af udgifterne til elevbefordring fordeles via tre tilskudsordninger. En generel pulje, en pulje til de tyske mindretalsskoler samt et tilskud til befordring til syge og invaliderede. Når Dansk Friskoleforening igen rejser sagen, er det primært fordi foreningen argumenterer for, at den generelle pulje ikke er stor nok.

 

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at præcisere, at der med den generelle pulje ikke følger nogen garanti for eleverne for, at de ikke vil komme til at betale mere end 150 kr. pr. elev pr. måned og 300 kr. pr. familie pr. måned til befordring. Det fremgår klart af finanslovsteksten, at de 150 og 300 kr. er beregningstekniske forudsætninger, der er anvendt i forbindelse med fastsættelsen af den generelle puljes størrelse. Den generelle pulje er således en fast pulje til fordeling blandt de elever, der har befordringsudgifter. Fordelingssekretariatet har ansvaret for at fordele denne pulje med henblik på at opnå størst mulig økonomisk gennemslagskraft.

 

Som jeg tidligere har tilkendegivet overfor Folketingets Uddannelsesudvalg og skoleforeningerne har ministeriet set på resultaterne af de nye beregninger, som Fordelingssekretariatet er fremkommet med efter finanslovsforhandlingernes afslutning. På baggrund heraf har jeg afsat yderligere 2,5 mio. kr. til formålet.

 

Jeg håber hermed at kunne afslutte diskussionen om puljens størrelse, som jeg finder, har et fornuftigt niveau.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder