Spørgsmål 6

”Hvilke sanktionsmuligheder har EU over for de to lande, hvis de slækker på reformviljen, når medlemskab er blevet en realitet?”

 

Svar

I forbindelse med de to landes tiltrædelse etableres tre typer beskyttelsesklausuler: en generel økonomisk beskyttelsesklausul; to specifikke beskyttelsesklausuler rettet mod det indre marked og samarbejdet inden for retlige anliggender og indre anliggender (Tiltrædelsestraktatens artikel 36-39). Afsnit 4.4.4.1. ”Beskyttelsesforanstaltninger” i redegørelsen for indholdet af tiltrædelseskomplekset indeholder en mere detaljeret gennemgang af klausulerne.

 

Det skal herudover nævnes, at EU-retten rummer forskellige specifikke beskyttelsesklausuler (f.eks. til at forhindre salg af usikre fødevarer) og andre procedurer (f.eks. i forhold til overtrædelser i konkurrenceanliggender), som kan bringes i anvendelse i forhold til et enkelt medlemsland med henblik på at afhjælpe konkrete mangler. Disse bestemmelser finder anvendelse i forhold til Bulgarien og Rumænien fra og med tiltrædelsen.