Spørgsmål 3

”Ministeren bedes redegøre for konsekvenserne af optagelsen af Rumænien og Bulgarien for Kommissionens fremtidige sammensætning og størrelse. Der ønskes i den forbindelse en redegørelse for Nice-traktatens bestemmelser om Kommissionen.”

 

Svar

Det fremgår af Nice-traktaten, at Kommissionens medlemmer vælges under hensyn til deres almindelige duelighed, og deres uafhængighed skal være uomtvistelig. Med virkning fra 1. november 2004 skal Kommissionen omfatte en statsborger fra hver medlemsstat. Fra tiltrædelsen og frem til 2009, vil Bulgarien og Rumænien hver have et medlem af Kommissionen.

 

I henhold til Protokol nr. 1 til Nice-traktaten skal den første Kommission efter optagelsen af det 27. medlemsland – dvs. Kommissionen som tiltræder i 2009 – have færre medlemmer, end der er medlemslande. Det fremgår af protokollen, at medlemmerne vælges på grundlag af en ordning med ligelig rotation mellem medlemsstaterne, hvis nærmere detaljer vedtages af Rådet med enstemmighed. Antallet af medlemmer af Kommissionen fastsættes også af Rådet med enstemmighed.

 

Skulle forfatningstraktaten forinden træde i kraft, udsættes ændringerne til 2014. I forfatningstraktaten fastsættes mere præcise bestemmelser om, hvordan Kommissionen skal sammensættes, herunder at størrelsen begrænses til 2/3 af antallet af medlemslandene.  Â