Spørgsmål 2

”Ministeren bedes redegøre for forhandlingsforløbet i forbindelse med tiltrædelsestraktatens bestemmelser om overgangsordninger for udlændinges opkøb af fast ejendom i form af jord til visse boliger og udlændinges opkøb af landbrugsjord og skov.”

 

Svar

Forhandlingerne om overgangsordninger for udlændinges opkøb af fast ejendom i form af jord til visse boliger og udlændinges opkøb af landbrugsjord og skov foregik i rammen af forhandlinger vedrørende frie kapitalbevægelser (i optagelsesforhandlingerne samlet som kapitel 4 i EU's acquis).

 

Forhandlingerne vedrørende frie kapitalbevægelser åbnedes med begge lande kort efter, at Kommissionens såkaldte screening-rapport forelå i juli 2000. Forhandlingerne var for Bulgariens vedkommende i alt væsentligt afsluttede i august 2001 og for Rumæniens vedkommende halvandet år senere, idet et grundlæggende princip dog var (og er), at ingen kapitler er lukkede, før hele tiltrædelseskomplekset er færdigforhandlet.

 

På linje med forhandlingsresultatet for en række af de 10 lande, der tiltrådte EU den 1. maj 2004, herunder Estland, Letland og Litauen, aftaltes for Bulgarien og Rumænien en overgangsordning, hvorefter de to lande i op til 7 år kan opretholde deres regler for udlændinges opkøb af jord og skov. Herudover indgik som del af det samlede forhandlingsresultat endvidere, at Bulgarien og Rumænien i op til 5 år kan opretholde deres nationale lovgivninger vedrørende udlændinges opkøb af jord til visse boliger (ejendom, som ikke er helårsbolig). Dette svarer til den ordning som i forhandlingerne med de 10 lande, der tiltrådte EU den 1. maj 2004, aftaltes med bl.a. Cypern, Ungarn og Tjekkiet.

 

Det indgår som en del af tiltrædelsestraktaten, at overgangsbestemmelserne på dette område vil blive taget op til generel revision inden udgangen af det tredje år efter tiltrædelsen. Samme bestemmelse er knyttet til tiltrædelsesvilkårene for de ti lande, der tiltrådte 1. maj 2004.

 

Â