Andre institutioner på Christiansborg

Christiansborg Slot ligger på Slotsholmen i København. Her er magten samlet: Folketinget, regeringen og Højesteret.

Større

Gennem 800 år har Christiansborg Slot domineret Slotsholmen. Her boede kongerne, og her ligger i dag det danske parlament, Folketinget. I dag er Slotsholmen kun omgivet af smalle kanaler, men i middelalderen lå øen et godt stykke fra land og det lille fiskerleje Havn, der nogle hundrede år senere skulle blive Danmarks hovedstad, København. I ældre tid var Slotsholmen en ø uden broer til Sjælland og med længere til land. I dag er Slotsholmen en naturlig del af hovedstaden med Christiansborg Slot som omdrejningspunkt

En stor del af Slotsholmen består af genopfyldning, og Slotsholmen ligger i dag på eller uden for den tidligere kystlinje. Det afsløres i nutidens bybillede af gadenavnene på sjællandssiden af kanalerne: Ved Stranden og Gammel Strand. I dag er øen en naturlig del af København, for den har forbindelse til Sjælland via otte broer og til Amager via Knippelsbro. 

Christiansborg Slot udfylder en stor del af Slotsholmens areal. Her har Folketinget til huse foruden andre magtfulde institutioner som Statsministeriet og Højesteret. Til slottet hører også en kirke, Christiansborg Slotskirke, og flere museer. På Slotsholmen finder man også kulturinstitutioner som Det Kongelige Bibliotek og seværdigheder som Børsen. Og selv om Slotsholmen ligger midt i det centrale København, har øen også sin egen fredfyldte, grønne have, som mange mennesker dagligt nyder at færdes i, nemlig Det Kongelige Biblioteks Have. 
Højesteret bliver oprettet af Frederik 3. i 1661 og får naturligt til huse på Slotsholmen som en del af Københavns Slot. Da Københavns Slot bliver revet ned, skifter Højesteret adresse. Først i 1919 flytter Højesteret tilbage til Slotsholmen. 
 
 
Statsministeriet ligger over De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot i slottets vest- og nordfløj. Statsministeriet er et lille ministerium med ca. 80 medarbejdere. 
 
Statsministeren leder regeringen, og Statsministeriets vigtigste opgave er at være statsministerens sekretariat og hjælpe i forbindelse med regeringens arbejde. 
 
Staben af embedsfolk er den samme, uanset hvilken statsminister der har nøglen til Statsministeriet, mens den nye statsministeren medbringer sine egne personlige rådgivere ved sin tiltræden. 
 
I Spejlsalen i Statsministeriet holder statsministeren ministermøde med alle ministerkollegerne hver tirsdag. Her orienterer ministrene hinanden om de lovforslag, de vil lægge frem i Folketingssalen den pågældende uge. 
 
Statsministeren holder bagefter sit faste ugentlige pressemøde – også i Spejlsalen. 
 
Christiansborg Slot bruges ved særlige lejligheder af kongehuset, som råder over flere repræsentationslokaler i slottet. Riddersalen er det største rum – 40 m langt, 14 m bredt og med 10 m til loftet. 
 
Repræsentationslokalerne bruger regenten bl.a. ved: 
 
  • nytårskure
  • gallamiddage
  • ambassadørmodtagelser 
  • statsråd, hvor nye love underskrives 
 
Ved tv-transmissioner fra regentens festmiddage på Christiansborg er det riddersalen, man ser folk sidde og spise i.
 
Alle lokaler er smukt udsmykket med kunstværker, der overlevede branden af de to foregående slotte, og med kunst fra 1900-tallet og frem. 
 
17 gobeliner med motiver af Bjørn Nørgaard hænger i riddersalen. Gobelinerne var en gave til dronning Margrethe 2., da hun fyldte 50 år i 1990. Gobelinerne er vævet i Paris og fortæller verdenshistorien og de danske kongers historie gennem 1.000 år.
 
De Kongelige Repræsentationslokaler er åbne for offentligheden. 

 
 
Christiansborg Slotskirke blev bygget sammen med det første Christiansborg i 1733-1745, men brændte allerede 50 år senere. 
 
Genopbygningen af slotskirken var afsluttet i 1826 i forbindelse med opførelsen af det andet Christiansborg. 
 
Kirken overlevede branden, der i 1884 tog det andet Christiansborg. Stilen på slotskirken, der blev tegnet af arkitekt C.F. Hansen, er nyklassicistisk og anderledes end det tredje Christiansborgs stil, der er i nybarok og stod færdigt små hundrede år senere. 
 
C.F. Hansen var inspireret af især den romerske og den græske stil – ikke mindst Pantheon i Rom. Indgangen til kirken ligner derfor indgangen til et græsk tempel, mens kirken indenfor er mere varm med den fineste marmoreringsteknik i verden: stukmarmor.
 

Kirken bruges af Folketinget og de kongelige

Folketingsmedlemmerne samles i kirken den første tirsdag i oktober hvert år, når Folketinget åbner.
Indsæt billede af Slotskirkens kirkerum.
 
Kirkens første kongelige begivenhed var, da prins Frederik (7.) giftede sig med prinsesse Vilhelmine. I dag bruges kirken indimellem ved kongelige lejligheder såsom dåb og bryllup eller i forbindelse med et kongeligt medlems død og castrum doloris, hvilket betyder smertens leje og betegner en skik med at stille den lukkede ligkiste til offentlig skue. 
De Kongelige Stalde er et omfattende staldanlæg, der ligger i bygningerne rundt om Ridebanen ved Christiansborg Slot. Her står kongens køreheste og kareterne. 
 
De eksisterende stalde blev opført i 1738-1745 med en udendørs ridebane og et indendørs ridehus. I staldene er der plads til 87 rideheste og 165 køreheste. I 1789 var staldene fyldte, men i dag står der kun 13 hvide kladruberheste, som bruges til særlige lejligheder, f.eks. nytårskure, gallamiddage og statsbesøg, hvor de spændes for kongehusets guldkaret. 
Indsæt billede.
 
Kladruberne rides og køres mindst 1 time hver dag, ligesom de dagligt spændes foran en karet, som de trækker rundt i Københavns gader for fortsat at være trygge i trafikken. Hestene er også dagligt på fold inde på ridebanen foran Christiansborg Slot. 
 
Da det første Christiansborg blev bygget, fordi kongen ønskede et større og mere pompøst slot, blev staldene ved Københavns Slot revet ned og erstattet af de nuværende stalde. 
 
Staldene er åbne for offentligheden. 
Teatermuseet i Hofteatret ligger på Christiansborg Ridebane lige bag Folketinget. Teatret er fra 1767 og overlevede ligesom De Kongelige Stalde det 2. Christiansborgs brand.
 
I Teatermuseet i Hofteatret kan publikum færdes frit i teatersalen, på scenen, på balkonerne og i de små loger, hvor bl.a. Christian 7.’s livlæge, Struensee, og Frederik 7. og grevinde Danner har tilbragt mange aftener. 
 
Man kan komme på omvisning i Hofteatret, som også har et over 100 år gammelt bibliotek over teaterhistorien. På Teatermuseet i Hofteatret kan man også opleve udstillinger og arrangementer. Man kan også leje teatret til arrangementer.