Ny beretning om regionernes brug af konsulenter er afgivet

14.06.2017

Statsrevisorerne har den 14. juni 2017 afgivet beretning nr. 19/2016 om regionernes brug af konsulenter med denne bemærkning

En række opgaver i regionerne løses af eksterne konsulenter. Konsulenterne anvendes typisk, fordi der er behov for specialistkompetencer inden for et specifikt område, eller hvis der i kortere perioder er brug for ekstra kapacitet. Det er vigtigt, at konsulenterne anvendes strategisk, og at regionerne sikrer, at konsulentydelserne købes billigst muligt og i den aftalte kvalitet. 

Regionerne brugte ca. 1 mia. kr. på konsulentydelser i 2015. Heraf blev 81 % af udgifterne brugt til konsulentydelser på it-området. It-konsulenterne beskæftigede sig primært med drift, support, vedligeholdelse, udvikling af it-systemer og projektledelse af større it-projekter. De 2. og 3. største konsulentudgifter blev brugt på managementkonsulenter (6 %) og regnskab og revision (4 %). 

Statsrevisorerne konstaterer, at regionerne generelt ikke har strategier og retningslinjer for, hvornår og til hvilke formål konsulenter skal bruges, og hvordan regionerne sikrer det størst mulige udbytte af brugen af konsulenter. Statsrevisorerne finder det relevant, at alle 5 regioner på baggrund af undersøgelsen udarbejder strategier og vejledninger til de decentrale enheder for brugen af konsulenter. 

Statsrevisorerne finder, at regionernes indkøb af konsulentydelser ikke er tilfredsstillende, idet regionerne ikke har sikret en sparsommelig, korrekt og strategisk brug af konsulenter. Statsrevisorerne finder det ikke tilfredsstillende:

  • at Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Sjælland ikke i til-strækkelig grad har købt konsulentydelser bedst og billigst
  • at Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Sjælland i 45 % af de gennemgåede konsulentkøb ikke har overholdt lovgivningen
  • at Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Sjælland i ca. halv-delen af de gennemgåede konsulentkøb ikke har dokumenteret overvejelser om behov og omkostninger forud for konsulentkøbet.

Ministerens svarfrist: 2 mdr.

Gitte Korff
Sekretariatschef
Telefon: 3337 5985

Sideansvarlig: Jannie Sølvsteen